‘Azië wordt een christelijk continent’

0
231

OMF bestaat vandaag – 25 juni 2015 – 150 jaar. Opgericht door de bekende zendeling Hudson Taylor als China Inland Mission, bedient OMF (Overseas Missionary Fellowship) nu heel Oost Azië. Sinds 1966 is er ook een Nederlandse tak van OMF. Willem van Dis is de huidige directeur (zie foto onderaan). Met hem een gesprek over zending in dit bijzondere werelddeel. “Ik geloof dat Azië een christelijk continent wordt met China en Zuid-Korea als de bakermat.”

Van Dis is ervaringsdeskundige, want van 1985 tot en met 1999 was hij werkzaam als zendeling in Nepal voor verschillende organisaties. “Ik kom uit een traditioneel christelijk gezin, maar had geen levende relatie met de Heer. Het was eigenlijk zo dat ik God aanstuurde in plaats van Hij mij. Dat is op een gegeven moment radicaal veranderd. Ik werd overrompeld door Gods genade. Ik heb moeten leren wat overgave is. Ik was docent Scheikunde aan een middelbare school toen ik de zending in wilde. Ik was nog een jonge gast van 22 jaar. ‘Ga eerst maar eens iets tropisch studeren’, kreeg ik te horen. Dat heb ik gedaan in Wageningen en daar kwam ik in contact met studenten die hetzelfde verlangen hadden als ik. Die tijd heeft mij sterk gevormd.”

Nepal
Samen met zijn vrouw vertrok Van Dis in 1985 naar Nepal. “Dat was toen een gesloten land. Als een voorganger iemand doopte, kon hij zes jaar gevangenisstraf krijgen. Dat hebben we inderdaad zien gebeuren.” Relaties opbouwen is de sleutel geweest voor het werk in Nepal. “Gewoon met elkaar praten. Dat je vragen aan hen stelt, en zij aan jou. Bovendien geloven we sterk in het lokale netwerk. Niet een zendeling draagt een kerk. Dat moeten de lokale gelovigen doen.”
Van Dis heeft het aantal christenen in Nepal enorm zien groeien. Van ca. 7000 in 1985 naar anderhalf miljoen nu. Dat is ruim vijf procent van de bevolking. “De christenen staan in een goed daglicht. Omdat zij worden gezien als een betrouwbare groep mensen tussen zoveel corruptie.” Maar er is ook een keerzijde. “Mijn vrouw is onlangs nog in Nepal geweest om te helpen naar aanleiding van de aardbevingen. Christenen krijgen dan van extreme hindoes de schuld van de aardbevingen. Fanatieke hindoes roeren zich steeds vaker en richten zich tegen christenen. Waarom? Vanuit angst. Ze zien dat het christendom groeit en als ze één ding niet willen is dat Nepal een christelijke land wordt.”

Christelijk continent
OMF richt zich op Oost Azië. “We richten ons op landen als Thailand en Filippijnen, Taiwan die open staan voor het christendom. Maar ook op het hoge plateau in Azië en Noord-Korea. We zitten in Noord-Korea en doen niets illegaals. We verspreiden geen Bijbels bijvoorbeeld. Ook hier investeren we in relaties voor zover als mogelijk. Wij willen het Woord uitleven. Op deze manier willen we vertrouwen geven en ontvangen. We mogen er van de overheid zo mensen plaatsen. Dus voel je je geroepen meld je dan bij OMF. Ik sprak een Chinese evangelist en die vertelde dat hij binnen 10 jaar verwacht dat China wel een 100.000 zendelingen zal uitzenden. Het lijkt wel of China Zuid-Korea achterna gaat. Ook omdat atheïstische Chinezen zien dat het christelijk geloof respect en menselijkheid met zich meebrengt. Een goed boek van een Chinese atheïst over christenen is: ‘ God is Red.’ In totaal kunnen we zo 1000 tot 1500 zendelingen plaatsen in Oost Azië. Nu alleen nog mensen vinden die ook daadwerkelijk geroepen zijn en willen gaan. In Thailand liggen er 100 visa voor ons klaar maar de arbeiders zijn er niet!“ Van Dis ziet een grote toekomst voor het christelijk geloof in deze landen. “Ik verwacht dat Azië een christelijk continent wordt met China en Zuid-Korea als bakermat.”

Zending
Het gaat Van Dis aan het hart dat in veel kerken de aandacht voor zending mindert. “Als je een avond organiseert over genezing of geestelijke gaven dan heb je een kerkzaal vol, maar als het gaat over zending of evangelisatie heb je meestal maar een handvol mensen. Ik heb het idee dat nog maar weinig nadenken over wat lijden en het christelijk geloof met elkaar te maken hebben. Of dat we zo onder de indruk zijn van wat de Here Jezus voor ons heeft overgehad, dat we daarom ook veel voor een ander over hebben.”

Long term
OMF kan dus zeker nieuwe zendelingen gebruiken. “We hebben heel ruim opgezette vacatures. We kunnen mensen gebruiken met heel verschillende gaven, of je nu een zakenman bent of iemand met een medische achtergrond. Waar het om gaat, is dat je in je beroep en leven bijdraagt tot de opbouw van lokale nieuwe Christenen en gemeenten. Naast uitzending voor korte termijn (tot drie jaar) gaan we graag voor lange termijn, omdat het om relaties gaat en daar investeer je in. Dus even voor een jaartje naar Noord-Korea bijvoorbeeld kan, maar wordt meer vruchtbaar als daar een langdurige toewijding toe is. “Als OMF doen we er ook alles aan om er voor te zorgen dat zendelingen hun werk daar goed kunnen doen.”

Meer informatie: www.omf.org/nederland

Tekst: Jacco Stijkel / Op de foto: Willem van Dis