NBG-podcast met bekende Nederlanders

0
431

‘Bijbellezen moest drie keer per dag en ook ’s avonds nog. Dat hield ik niet vol en dus voelde ik me schuldig. Nu ontbijt ik met een bijbelpodcast: een nieuwe gewoonte waar ik heel blij mee ben’. Aldus schrijfster Corien Oranje in de podcast ‘Bijbelbekentenissen’ van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Ook Leo Fijen, Jannica van Barneveld, Frank Bosman, Don Ceder en Jacobine Geel doen mee.

Hoe bijbellezen iets wordt
om naar uit te zien

Veel bijbellezers hebben het goede voornemen om vaker of langer in de Bijbel te lezen, zo bleek onlangs uit een NBG-enquête. Maar ze vinden het niet eenvoudig om daarmee te beginnen of om het vol te houden. In de podcastserie vertellen bekende christelijke Nederlanders over hun worsteling met bijbellezen en hoe ze een manier hebben gevonden die bij hen past.

Passend bij de persoon
Voor bijvoorbeeld Corien Oranje gold dat ze de lat voor zichzelf te hoog had gelegd. Ze zocht en vond een manier waardoor bijbellezen iets werd om naar uit te zien. Oranje: ‘Van gedragswetenschapper Ben Tiggelaar leerde ik dat het moest aansluiten bij een routine. Het geheim is dus dat je een manier vindt die aansluit bij jóúw persoonlijkheid, bij jouw ritme en tijd. Het leven is drukker geworden, onder meer door de smartphone en de sociale media. Wat vroeger werkte, zoals bijbellezen na het eten, is niet de enige manier.’
Tv-presentator Leo Fijen zegt niet in de Bijbel te lezen en heeft daar geen schuldgevoel over. Intussen blijkt hij wel elke avond een psalm te lezen. Zangeres en spreekster Jannica van Barneveld zingt graag de Bijbel en laat dat horen in de podcast. Cultuurtheoloog Frank Bosman ziet ‘om de haverklap bijbelteksten in raps en videogames’. Voor hem is het horen van de Bijbel belangrijk. Kandidaat-CU-kamerlid Don Ceder vertelt dat het hem alleen met veel discipline lukt om elke dag met de Bijbel te beginnen.

Lezen en luisteren
De podcastserie ‘Bijbelbekentenissen’ is een aanvulling op het recent verschenen zelfhulpboek Lees je Bijbel, geïllustreerd door Marijke ten Cate. Daarin raadpleegt Corien Oranje experts als gedragswetenschapper Ben Tiggelaar en psychologe Michelle van Dusseldorp.
De podcast is te vinden op Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts. De eerste twee afleveringen, een met Corien Oranje en Marijke ten Cate en een met Leo Fijen, zijn hier te vinden.

Bron: Nederlands Bijbelgenootschap