Oprichter Nouwen: ”Wij geloven niet dat agressie alleen hun probleem is en daarom staan wij naast onze opdrachtgevers om hen te ondersteunen en op die manier mensen en organisaties weerbaarder te maken om potentieel verzuim te voorkomen.” De afgelopen twee jaar zijn gebruikt om onderzoek te doen en om met het team vorm te geven aan de benodigde aanpak en trainingen tegen geweld. Het Kenniscentrum Voor Agressie (KCVA) biedt vanaf vandaag hulp aan op het gebied van agressiehantering voor organisaties die te maken krijgen met agressie, geweld of pesten. De hulp kan bestaan uit passende trainingen, waar nodig ondersteund met acteurs.
Jaarlijks 1,6 miljoen slachtoffers
Vorig jaar publiceerde het blad Binnenlands Bestuur een artikel over de kosten van agressie. Jaarlijks blijken 1,6 miljoen werknemers slachtoffer te zijn van agressie door mensen van buiten de organisatie. De kosten als gevolg van de extra verzuimdagen door interne agressie worden geschat op 1,7 miljard euro per jaar, en de kosten als gevolg van externe agressie worden geschat op 600 miljoen euro per jaar. Het KCVA heeft hiervoor een inhoudelijke aanpak ontwikkeld. Het KCVA werkt vanuit een politie- en justitieachtergrond en heeft ervaring op het gebied van gedrags- en beleidsmatige veiligheidsoplossingen.
Agressie-, overval- en gijzelingstrainingen
Er zijn diverse beroepsgroepen waarbij het goed omgaan met agressie of geweld belangrijk is. Hiervoor leidt het KCVA mensen op tot onder andere buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) en verkeersregelaar. Op een geheel eigen wijze wordt gewerkt aan het weerbaar maken. Daarnaast worden de deelnemers getraind op beroepshouding. Om de theorie in praktijk te kunnen brengen, maakt het KCVA bij de diverse trainingen gebruik van geschoolde, ervaren (agressie)acteurs, die door middel van rollenspellen deelnemers trainen in het omgaan met agressie. Deze acteurs zijn gespecialiseerd in agressie-, overval- en gijzelingstrainingen en ze zijn ook apart te boeken.
Agressie uniform aanpakken
Het kenniscentrum heeft een meetinstrument ontwikkeld dat ingezet kan worden bij sollicitatieprocedures voor beroepen waarbij agressie een risico is. Het meetinstrument kan ook helpen in de ontwikkeling van personeel dat veel te maken krijgt met agressie. Om voeling te houden met de markt is er een denktank opgericht, waar diverse professionals uit verschillende branches voor zullen worden uitgenodigd. Het doel: agressie in Nederland uniform aanpakken. Verder is het KCVA geaccrediteerd om trainingen te geven voor leden die aangesloten zijn bij de BPBI (Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders).