Crosspoint bestaat vijftien jaar

0
179
Al vijftien jaar zijn mensen die langdurig te kampen hebben met complexe verslavingsproblematiek welkom bij Cross- point, het detox- en motivatiecentrum van De Hoop ggz in Dordrecht.

Crosspoint heeft de afgelopen vijftien jaar mensen verder op weg mogen helpen naar een nieuw leven. Tegelijkertijd verbindt Crosspoint zich ook aan verslaafde mensen wanneer succesvolle behandeling (nog) te hoog gegrepen is. Teamleider Johan Wiersma: “Verslaafden worden vaak gezien als lastig, duur en gevaarlijk. Bij Crosspoint willen we ons inzetten om de ‘verslaafde’ zich vooral weer ‘mens’ te laten voelen, primair door zelf een medemens voor hem te willen zijn. Dat vraagt dat we ons allereerst verbinden aan de mens in zijn gebrokenheid. Mensen hoeven niet eerst te veranderen voordat we ze ‘goed genoeg’ vinden. Het mooie is dat als je je zo opstelt, dit de kans op verandering bij die ander juist groter maakt.”

De vraag naar de zorg van Crosspoint is groot. Daarom is de afdeling de afgelopen jaren ook gegroeid, waar andere vormen van verslavingszorg veelal juist moesten krimpen. Dat Crosspoint bestaansrecht heeft, vindt bevestiging in de tevredenheid onder de cliënten; zij gaven de behandeling van Crosspoint het rapportcijfer 8,4 bij het laatstgehouden cliënttevredenheidsonderzoek.

Crosspoint biedt 28 plaatsen verdeeld over twee locaties, beide op Dorp De Hoop te Dordrecht. Het behandelaanbod bestaat onder meer uit het (acute) detoxificatie, diagnostiek, verslavings- en psycho-educatie en korte behandelinterventies. Het behandelteam bestaat uit (verslavings-)artsen, een GZ-psycholoog, een psychiater, een verslavingsarts en een systeemtherapeut. Op de afdeling werken verder ver- pleegkundigen en groepswerkers die vorm geven aan het leefklimaat. Kijk voor meer informatie op www.dehoop.org/detoxtraject

De Hoop is een evangelische hulpverleningsinstelling voor psychiatrische problemen en verslavingsproblemen bij volwassenen, jeugdigen en kinderen. Daarnaast biedt De Hoop ouder-/partnerwerk en maatschappelijke opvang. Voor meer informatie kan men terecht op www.dehoop.org.