Opa Blitz en de zilveren theelepeltjes

0
408

De Amsterdammer Simon Blitz werd in WOII opgepakt voor het bezit van zilveren theelepeltjes met daarop de beeltenis van Koningin Wilhelmina. Oranjepropaganda was door de Duitsers verboden. Deze documentaire volgt de zoektocht van kleinzoon David Blitz naar wat er met zijn opa is gebeurd, en stuit daarbij op een bizar familiegeheim.

Zondag 3 mei, 15.25 uur bij de EO op NPO 2

Als kleine jongen was David al nieuwsgierig naar zijn opa, maar veel meer dan dat hij tijdens de oorlog door de politie uit huis was gehaald en niet meer was teruggekomen, vertelde zijn vader niet. Ieder jaar tijdens Dodenherdenking op 4 mei wist zijn vader zich geen raad. En op 5 mei, Bevrijdingsdag, heeft zijn vader nooit begrepen wat er te vieren viel.

Simon Blitz werd opgepakt omdat hij verboden theelepeltjes met de beeltenis van de koningin in zijn bezit had. De Duitse bezetter had het afbeelden van Koningin Wilhelmina namelijk bij wet verboden.

Na het overlijden van Davids vader in 2015 werden er brieven, foto’s en een theelepeltje gevonden. Na alle emoties die dit opriep, begon de zoektocht naar wat er gebeurd zou zijn met opa Blitz in de Tweede Wereldoorlog. In de hoop Davids eigen woede en trauma over de verstoorde familieband door de generaties heen te verklaren een plek te geven. Het onderzoek van David leidde tot de ontdekking van het ware verhaal van zijn grootvader dat is bewaard gebleven in de stadsarchieven van Amsterdam. David gaat met de camera naar familieleden om hun verhaal vast te leggen, en dan blijken er hele verschillende versies te bestaan van de geschiedenis. David vertelt hen wat hij heeft ontdekt en hoe het allemaal gebeurt zou moeten zijn. Al beseft hij dat het waarschijnlijk allemaal nog wel anders is geweest. Het leidt tot een verhaal dat de werkelijkheid benadert, maar in feite een mengeling is van feiten en fantasie, beïnvloed door de jarenlange stilte van zijn vader.

Credits: regisseur: David Blitz; producent: Beeld/Julia Emmering; eindredacteur: Alfred Edelstein/EO

Bron: Evangelische Omroep