Leid jezelf – deel 1

0
273
Wie zichzelf in bedwang heeft is sterker dan de man die steden inneemt. Koning Salomo

=================================================================
De studies leiding geven worden iedere ZATERDAG op de site geplaatst en zijn onderverdeeld in de hoofdgroepen: de leider, de organisatie en de mensen. Afwisselend komen onderwerpen uit deze drie hoofdgroepen aan de orde. Klik op ‘Praktisch’ om een overzicht te zien van studies die aan de orde komen.
======================================================================

Een geduldig mens is beter dan een sterk mens en wie zichzelf in bedwang heeft is sterker dan de man die steden inneemt. Koning Salomo

De wijze koning Salomo had het goed begrepen: het is gemakkelijker om een leger te leiden en steden in te nemen dan je eigen leven in bedwang te houden en jezelf te leiden.

Het is gemakkelijker anderen te vertellen wat ze moeten doen, en ook te verwachten dat het gebeurt, dan jezelf te vertellen wat je moet doen en te verwachten dat het dan ook gebeurt.

Commando-centrum
De geest is het commando-centrum van het leven. Vanuit dit commando-centrum wordt ons leven bestuurd.

Je zou het kunnen vergelijken met de brug van een schip.
Op een groot schip werken honderden mensen. Ze doen allemaal min of meer belangrijk werk. Maar, er is maar één persoon die de koers van het schip bepaalt en dat is de kapitein op de brug. Hij is het commando-centrum; hij is de geest.

Jij alleen bent verantwoordelijk voor de manier waarop jij leeft. Als je niet besluit zelf jouw leven te leiden, zal iemand anders het voor jou doen. Er zijn altijd mensen die een geweldig plan hebben voor jouw leven; mensen die graag gebruik willen maken van jou en je mogelijkheden (om maar niet te spreken over misbruik).

Als je geen duidelijke plannen hebt en als je nooit echt nagedacht hebt over de koers voor jouw leven word je heel gemakkelijk een prooi in de handen van anderen. Maar, je leven is van jou. Je leven is het meest persoonlijke en intieme wat je hebt. Er is maar één persoon die jouw leven mag leiden en dat ben jij. (Natuurlijk: een christen laat zich leiden door de Heer, maar ook dat is een beslissing die alleen ik voor mijn leven kan nemen.)

Jezelf leiden betekent zelfdiscipline.
Een definitie voor zelfdiscipline zou kunnen zijn:

“Doen wat je besloten hebt om te doen als je er geen zin in hebt.”

“Want, als je er wel zin in hebt, heb je geen zelfdiscipline nodig, dan gaat het vanzelf.”

Waarschijnlijk heb je geen zelfdiscipline nodig om vanavond een heerlijke maaltijd te genieten. Je hebt wel zelfdiscipline nodig om vanavond niet te eten.

Zelfdiscipline heeft vooral te maken met:

• het beheersen van tijd
• het uitvoeren van genomen beslissingen
• het vormen van goede gewoonten

Bottom-line: Jij alleen bent verantwoordelijk voor jouw leven, jouw beslissingen en de consequenties daarvan.

Volgende week: Maak van gewenst gedrag een gewoonte!