Leid jezelf – deel 3

0
275
Acht manieren om jezelf te motiveren!

================================================================
De studies leiding geven worden iedere ZATERDAG op de site geplaatst en zijn onderverdeeld in de hoofdgroepen: de leider, de organisatie en de mensen. Afwisselend komen onderwerpen uit deze drie hoofdgroepen aan de orde. Klik op ‘Praktisch’ om een overzicht te zien van studies die aan de orde komen.
==============================================================

Zelfdiscipline is niet eenvoudig, maar wanneer wij onszelf weten te motiveren om gewenst gedrag te herhalen wordt dit een gewoonte en hoeven wij onszelf niet meer onder druk te zetten. In deze studie acht manieren om onszelf te motiveren om van gewenst gedrag een gewoonte te maken.

1. Breng het bij de Heer
Overleg met de Heer wat je wilt veranderen in je leven. Vraag Hem jouw te leiden en kracht te geven. Wandel met Hem en Hij zal veranderingen in jouw leven doorvoeren.

2. Zoek intrinsieke motivatie
Iedere verandering kost moeite, creëert onzekerheid en doet pijn. Alleen als we werkelijk van binnenuit gemotiveerd zijn, zal het ons lukken om verder te komen dan goede voornemens alleen. Daarom is het belangrijk om ingrijpende veranderingen goed te overdenken en te ‘doorvoelen’.

• Wat wil ik veranderen?
• Waarom wil ik dit veranderen?
• Hoe wil ik dit veranderen?
• Wat gebeurt er als ik niets verander?
• Hoe zal mijn leven zijn als ik deze verandering doorgevoerd heb?

3.  Maak een ‘contract’ met jezelf
Schrijf de antwoorden op voorgaande vragen op. Maak een soort contract met jezelf en lees dit contract regelmatig.

4. Weet dat je het kunt
Sus je geweten niet door je voor te houden dat je het niet kunt, maar sterk jouw motivatie door je voor te houden dat je het wel degelijk kunt. Denk positief, alles gaat immers beter als wij positief denken.

5. Visualiseer succes
Vorm een duidelijk en aangenaam beeld van hoe het zal zijn om die ene bepaalde verandering door te voeren. Maak dit alles zo concreet mogelijk.

6. Activeer pijn en geluk
Als je iets in je leven ingrijpend wilt veranderen, neem dan bewust de tijd om het ‘geluk’ van die verandering te ervaren en om de pijn van ‘niet veranderen’ te voelen. Of om het anders te zeggen: denk na over beloning en straf. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht.

7. Zoek naar mogelijkheden voor aanvullende extrinsieke motivatie
Een goede manier om dat te doen is door anderen te vertellen over je voornemen. Omdat je niet wilt ‘afgaan’ word je van buitenaf gemotiveerd om jouw beslissing door te voeren.

8. Neem je voor om niet op te geven
Rome is niet op één dag gebouwd. Het leven bestaat uit processen. Soms falen we, soms mogen wij het ‘zoete’ van een overwinning proeven. Maar ook als we falen of als het doorvoeren van veranderingen zwaar valt, mogen wij niet opgeven. Immers de aanhouder wint

Bottom-line: Leer jezelf te motiveren datgene te doen wat je wilt doen.

=================================================================

Het plichtsgevoel moge een mens kwellen, het stelt hem ook in staat wonderen ten uitvoer te brengen.
Henry L. Mencken