Tien gouden regels voor communicatie (deel 5)

0
285
Er is een tijd om te zwijgen en een tijd om te spreken!

================================================================
De studies leiding geven worden iedere ZATERDAG op de site geplaatst en zijn onderverdeeld in de hoofdgroepen: de leider, de organisatie en de mensen. Afwisselend komen onderwerpen uit deze drie hoofdgroepen aan de orde. Klik op ‘Praktisch’ om een overzicht te zien van studies die aan de orde komen.
====================================================

DE MENSEN

9. Maak duidelijk dat u het belang van de ander voor ogen hebt
In gesprekken en de omgang met andere mensen zijn in principe vier uitkomsten mogelijk:

• ik win en jij verliest
• jij wint en ik verlies
• wij verliezen beiden
• wij winnen beiden

Klik hier om een overzicht te zien!

Het zal duidelijk zijn dat u, als u erin slaagt door uw woorden en uw houding te communiceren dat u zoekt naar voordeel voor beide partijen, een veel grotere kans hebt op goede communicatie dan als u de indruk wekt dat u alleen uw eigen belang nastreeft. Wanneer u duidelijk maakt dat u wilt dat beiden voordeel van de uitkomst van het gesprek hebben (winnen) zal uw gesprekspartner zich niet bedreigd voelen en zal het gesprek veel constructiever kunnen plaatsvinden.

Streven naar win/win is veel meer dan een onderhandelings-truc. Het is een basisprincipe in het leven dat u veel voordeel zal brengen.

10. Kies het juiste moment en het juiste medium
Denk eens terug aan uw jeugd.
Wanneer stelde u bij voorkeur moeilijke vragen aan uw ouders?
Als uw moeder in een goede bui was en de pet van uw vader goed stond.
Als kind begreep u intuïtief al wat u als volwassene misschien beter zou kunnen toepassen.

Het bijbelboek Prediker zegt: “Er is een tijd om te zwijgen en een tijd om te spreken”. Niet ieder moment is even geschikt voor een (moeilijke) conversatie. Het is belangrijk om te leren het juiste moment te kiezen.

Maar, niet alleen het juiste tijdstip is belangrijk, ook het ‘medium’ dat u kiest speelt een belangrijke rol. Sommige gesprekken kunt u het best onder vier ogen voeren. Andere gesprekken hebben meer kans van slagen in een groep. Soms kan het beter zijn uw gedachten op papier te zetten en een brief te sturen (zelfs wanneer u in hetzelfde bedrijf werkt of in hetzelfde huis woont). Een andere keer is het wellicht beter een gesprek per telefoon te voeren.

Bottom-line: Goede communicatie is een kunst die geleerd moet worden!

======================================================

Gaan er twee tezamen, zonder dat zij het eens geworden zijn?
Amos 3:3