Wat is leiderschap?

0
333
Indien iemand staat naar het opzienersambt (leiderschap) dan begeert hij een voortreffelijke taak. De apostel Paulus in een brief aan zijn leerling Timótheüs.

========================================
De studies leiding geven worden iedere ZATERDAG op de site geplaatst en zijn onderverdeeld in de hoofdgroepen: de leider, de organisatie en de mensen. Afwisselend komen onderwerpen uit deze drie hoofdgroepen aan de orde. Klik op ‘Praktisch’ om een overzicht te zien van studies die aan de orde komen.
========================================

DE LEIDER

Er bestaan vele definities van leiderschap. In deze serie hanteren wij een korte eenvoudige definitie: “Mensen motiveren om ‘onmogelijke’ doelen te bereiken”.

In essentie heeft een leider twee kenmerken. In de eerste plaats heeft hij een doel; hij weet waar hij naar toe wil. Daarnaast lukt het hem anderen te motiveren ‘mee te gaan’ en mee te helpen.

1. Een leider weet wat hij wil
Als we geen concrete, kristalheldere en uitdagende doelen voor ogen hebben, wordt het heel moeilijk anderen te motiveren ‘mee te gaan’. Daarom doet een leider zijn ‘huiswerk’. Hij neemt tijd om te bidden, na te denken, te dromen en plannen te maken. Hij heeft een diepe overtuiging over datgene wat hij bereiken wil. Hij is visionair, heeft een grote innerlijke kracht en wil er alles voor doen om zijn doelen te bereiken.

2. Een leider is nooit alleen
Een leider zonder ‘volgers’ is als een kapitein zonder schip. Een leider is pas dan een leider als hij mensen weet te motiveren met hem ‘mee te gaan’ en met hem mee te werken. Daarom is een leider nooit alleen. Hij weet mensen te vinden en aan te moedigen zijn ‘onmogelijke’ dromen te verwezenlijken.

De principes van bovenstaande beschrijving gelden zowel voor de zelfstandige entrepreneur die een fantastisch idee wil omzetten in de werkelijkheid als ook voor hen die leiding geven binnen bestaande structuren van bedrijven en organisaties.

Anderen leiden
De taak van een leider is om anderen te leiden het werk te doen om de gestelde doelen te bereiken. Veel leiders zijn echter in werkelijkheid ‘doeners’. Ze doen veel werk zelf, weten niet hoe ze moeten delegeren en zijn bang om het werk over te dragen aan anderen. Natuurlijk kan en mag een leider meewerken, het voorbeeld geven, zijn mensen motiveren door ook de handen uit de mouwen te steken. Dat doet echter niets af aan zijn eigenlijke taak: het leiden van anderen om de gestelde doelen te bereiken.

Drie vragen
Hebt u concrete, heldere en uitdagende doelen binnen uw verantwoordelijkheid als leider?
Bent u alleen of weet u mensen te motiveren met u ‘mee te gaan’ en mee te werken?
Bent u een leider of een doener?

Bottom-line: Mensen motiveren om ‘onmogelijke’ doelen te bereiken.