Bewust je zwangerschap beleven!

0
298
Esther van Lunteren (27) vertelt over Verwachtingsvol, haar eerste boek. De journaliste schreef al veel artikelen, liefst over thema’s die mensen raken.

Verwachtingsvol valt direct op: het is een kleurrijk en fris vormgegeven boek. Het 9-maandenboek geeft vrouwen hun hele zwangerschap precies die informatie waar ze behoefte aan hebben. Bijzondere ervaringsverhalen van zwangere vrouwen en verloskundigen, medische informatie over zwangerschap en de ontwikkeling van je baby. Helemaal uniek is het boek doordat God als Maker van het leven centraal staat, met prachtige overdenkingen en aandacht voor keuzemomenten in je zwangerschap. Als je het bijpassende dagboek gebruikt, kun je zelf alle bijzondere momenten in je zwangerschap vastleggen.

In hoeverre is dit boek persoonlijk?
In de columns waarmee ik elke maand inleid, laat ik veel van mezelf zien. Ik heb drie zoontjes. Tijdens het schrijven van dit boek was ik zwanger van de derde. Het boek is verder informatief en nuchter. Als zwangere vrouw ben je veel met jezelf bezig, je moet veel regelen: kraamzorg, kinderopvang, echo’s. Daarom is het ook zo leuk dat de week-tot-weekbeschrijving je laat zien wat er in je buik gebeurt. Dat wat je zelf niet ziet. Met zes weken begint het hartje van het kind opeens te kloppen, zó indrukwekkend!

Wat heeft je geraakt?
Riet van Baaren, jarenlang verloskundige in Amsterdam, vertelt over ‘mannelijk priesterschap’. Als een baby in een islamitisch gezin geboren wordt, zegent de vader het gelijk. Daar kunnen wij als christenen iets van leren. De rol van de vader is ook in de zwangerschap belangrijk. In het dagboek staan vragen die je kunnen helpen de zwangerschap samen te beleven, zoals: ‘Wat was jullie eerste reactie op het nieuws dat je zwanger was?’ Of: ‘Wat zijn jullie dromen over de toekomst van je gezin?’

Hoe beleefde jij je zwangerschappen?
De eerste keer was alles nieuw en had ik veel behoefte aan informatie. Bij de tweede vergat ik bijna te genieten. We zaten toen in een verbouwing. Achteraf vind ik dat naar: zijn geboorte overviel me haast, alsof ik er niet klaar voor was. Van mijn derde zwangerschap genoot ik bewust. Dat is ook mijn tip aan de lezers: vergeet niet te genieten, of ’t nou je eerste of vijfde zwangerschap is.

Ik schuw in het boek trouwens de moeilijke kant van zwangerschap niet. Je kunt onverwachts zwanger raken, depressief zijn of zwanger zijn van een gehandicapt kindje. Er is aandacht voor keuzemomenten zoals de prenatale screening en de 20-weken echo. Laat ik die onderzoeken doen en waarom? Hoe is dat voor mij als christen? Niet om je kant-en-klare antwoorden te geven. Wel om je er bij te laten stilstaan.

Welke rol speelt het geloof in je boek?
Als christen zie ik God als Maker van het leven. Daarom staat er elke maand een overdenking in het boek. Geloof kan je vertrouwen geven. Ik heb zelf een paar miskramen gehad, vroeg in de zwangerschap. Bij de laatste zwangerschap was ik soms bezorgd of ik na twee gezonde kinderen weer een gezond kindje zou krijgen. Psalm 25 hielp mij: ‘Naar U, HEER, gaat mijn verlangen uit, mijn God, op U vertrouw ik’.

Verwachtingsvol’ is een uitgave van Sestra. De vrolijke illustraties zijn van Myrthe Dornbos.
Het boek kost €29,95. Het dagboekje € 9,95. De gehele set kost € 34,95.