Een boek over Storm in de strijd om het ‘nieuwe geloof’

0
295
In september 2019 verscheen bij uitgeverij Columbus het boek Storm, geschreven door Karen van Holst Pellekaan. Zij schreef zowel het script van de gelijknamige film als het boek. Het vertelt een spannend, avontuurlijk verhaal in de tijd van Maarten Luther. Er komen thema’s aan bod die van grote invloed zijn geweest op de samenleving: onder andere de Reformatie.

Storm speelt zich af in 1521 in Middeleeuwen. Storm is de 12-jarige zoon en leerling van drukker Klaas Voeten uit Antwerpen. Hij ontdekt dat zijn vader een verboden manuscript van de ketterse Maarten Luther wil gaan drukken. Vader Klaas voelt veel voor Luthers nieuwe geloof dat ingaat tegen de kwalijke praktijken van de kerk. Maar tijdens het drukken worden ze betrapt en wordt Klaas gearresteerd. Storm ziet kans om te vluchten, maar waar is hij veilig?

Relevante thema’s
De bevolking krijgt het zwaar te verduren onder de macht van de katholieke kerk. Storm verdiept zich in het ‘nieuwe geloof’ en gaat de brieven van Maarten Luther drukken. De boekdrukkunst is ook een heel nieuwe ontwikkeling in deze tijd en dat maakt het mogelijk om teksten te verspreiden. De Bijbel werd hierdoor beschikbaar voor een groter publiek. Daarbij werd het ook gemakkelijk om je mening te verspreiden. Storm laat al deze elementen op een verrassende manier tot leven komen. Een zeer relevant thema gezien het dagelijks gebruik van social media onder jongeren.

Film en lesmateriaal
Naast het boek is er de gelijknamige film die gratis online en op Netflix te bekijken is. Het lesmateriaal (een werkboekje + een digitale les) sluit aan op alle thematiek rondom de Reformatie, schenkt aandacht aan de making-of van de film en geeft kinderen een uniek kijkje achter de schermen. Het materiaal is geschikt voor groep 6 t/m 8.

Bekijk het lesmateriaal en meer informatie over het boek en de film op www.royaljongbloed.com/storm

Over de auteur
Karin Ingrid van Holst Pellekaan is een Nederlandse actrice en (scenario)schrijfster. Ze heeft verschillende kinderprogramma’s gemaakt voor de VPRO.

Storm | Karin van Holst Pellekaan | gebonden, 216 blz. | ISBN 9789033835575 | € 12,99 | Columbus, 2019 | 10+

Bron: Royal Jongbloed