Pakistaans meisje vecht voor gerechtigheid

0
281
Pauwblauw is een confronterende en indrukwekkende roman over een actueel onderwerp: christenvervolging in Pakistan. Auteur Rosanne Hawke baseerde deze roman op het waargebeurde verhaal van Asia Bibi, die sinds 2009 ten onrechte vast zat in Pakistan en tot de dood veroordeeld was.

Ik zit alleen in een cel. Geen wc, geen water, de vloer ruikt naar geitenpoep en het eten naar vis die in de zomer met de trein uit Karachi is aangevoerd.

De inmiddels vrijgelaten en naar Canada verhuisd Asia Bibi, ook wel bekend als Aasiya Noreen, is het gezicht geworden van christenvervolging wereldwijd. Ook in Nederland is er veel aandacht voor deze moedige vrouw. In 2009 werd zij gearresteerd na een ruzie met enkele moslimvrouwen, die beweerden dat ze de profeet Mohammed beledigd had. Ze werd in 2010 veroordeeld tot de dood door ophanging en zit sindsdien nog steeds in de dodencel.

In Pauwblauw overkomt de 13-jarige Aster hetzelfde als Asia Bibi. Een lerares beschuldigt haar ervan met opzet een spelfout te maken die de heilige profeet beledigt. Te midden van een woedende menigte wordt Aster naar de gevangenis gebracht, waar ze door de andere vrouwen wordt bespot. Haar Australische nicht, Maryam, kan niet geloven dat het woord van één vrouw voldoende is om een onschuldig iemand te arresteren met, in het ergste geval, de doodstraf tot gevolg. Ze start een petitie om Aster, alias Pauwblauw, vrij te krijgen.

Over de auteur
Rosanne Hawke woont in Australië, op het platteland. Ze werkte jarenlang als hulpverlener en lerares in Pakistan en het Midden-Oosten. Tegenwoordig geeft ze schrijfcursussen. Ze heeft 24 boeken geschreven. Pauwblauw is het eerste boek van haar dat in het Nederlands vertaald wordt.

Klik hier om dit boek online te bestellen!

Pauwblauw | Rosanne Hawke| paperback | 256 pagina’s | ISBN 9789029724869 € 17,99 | Uitgeverij Voorhoeve | E-book ISBN 9789029724876 € 8,99 | Verscheen in Maart 2016