‘Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder’ genomineerd voor prestigieuze ‘Prix Europa’

0
829

De documentaire ‘Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder’ maakt kans op een prestigieuze prijs. De film is gemaakt door Alfred Edelstein en het team van de Joodse redactie bij de EO. De documentaire is genomineerd in de categorie ‘Best European TV Documentary’. Op 27 oktober zal de jury bekend maken wie de winnaar is van de ‘Prix Europa 2020’.

Het verhaal
Wat gebeurt er als je onterecht als vol-Joods en dus niet raszuiver geregistreerd staat bij het bevolkingsregister, daarom uit huis wordt gehaald door de politie, naar een vernietigingskamp wordt gestuurd en de man die hier verantwoordelijk voor was jaren later op een voetstuk wordt geplaatst? Het overkomt de nu 93-jarige Femma Fleijsman-Swaalep. Haar leven is voor een groot deel beïnvloed door Hans Calmeyer, een Duitse jurist die als zogeheten Jodenspecialist van de nazi’s leidinggeeft binnen de Entscheidungsstelle, en verantwoordelijk is voor de deportatie van Femma naar Auschwitz.

De documentaire is 4 mei uitgezonden rond de herdenking van 75 jaar bevrijding. Heb je het bijzondere verhaal nog niet gezien?

De Prix Europa is een jaarlijks festival in het Duitse Potsdam waar prijzen worden uitgereikt aan de beste Europese televisie-, radio- en mediaproducties.

Bron: Evangelische Omroep