Denhollander debuteert met een ijzersterk, cinematisch album

0
568

Het prachtige debuutalbum van multi-muzikant en nieuwe VOLKOREN-artiest Denhollander zag in november 2020, het licht op cd én cassette! Birth of a lifetime is een cinematische en melancholische plaat die je meeneemt van dood naar nieuw leven; een persoonlijk en soms pijnlijk proces dat Denhollander treffend heeft omgezet in schitterende muziek.

Al ruim 25 jaar is Remco Den Hollander (1971) actief als muzikant; echter altijd in dienst van anderen, als (sessie)muzikant voor verschillende bands en projecten. Ondanks het plezier dat hij hierin vond, raakte hij ver verwijderd van zijn eigen verhaal; een verhaal over eenzaamheid en verlies, maar vooral ook over muziek. Als gevoelig en enig kind bleek muziek van jongs af aan een goede uitlaatklep en vorm van zelfexpressie. Remco was vaak alleen en creëerde daarom een muzikale droomwereld om in te verdwijnen. Tegen alle verwachtingen in koos hij ervoor om de ondernemingen van zijn ouders niet over te nemen, maar zich te ontwikkelen op het gebied van fotografie, vormgeving, en muziek. Toen zijn vader onverwacht en veel te jong overleed, werd het Remco duidelijk dat hij zijn plannen niet moest uitstellen. Zijn energie hoorde in zíjn project, niet in dat van anderen: Denhollander was geboren.

Er werd overlegd met producer en VOLKOREN oprichter Minco Eggersman en al snel lag er een plan op tafel voor het eerste soloalbum. Het selecteren van ‘slechts’ elf tracks bleek nog een enorme klus. Door de jaren heen verzamelde Denhollander een kleine vijfhonderd tracks en ideeën! Van een 4-sporen Fostex cassetterecorder tot 4-sporen midi discs, tot en met moderne digitale apparatuur en software, alles werd beluisterd en geanalyseerd. Als dwarsdenker en dromer was dit een geweldige creatieve wereld zonder grenzen en aan Minco de taak orde in de chaos te scheppen. Samen met engineer/muzikant Theodoor Borger werden de geselecteerde tracks naar een hoger plan getild: zijn schetsen groeiden uit tot prachtige, volwaardige songs van filmische proporties. Inmiddels staan de soundtracks van drie internationale films op zijn naam.

Het debuutalbum met de toepasselijke naam Birth of a lifetime kwam tot stand met behulp van diverse sessiemuzikanten, die ditmaal in dienst stonden van Denhollander zelf. Zo is de Deense duduk-speler Steen Gees Christensen te horen; de prachtige bluesharp van Arie van der Plas, de dromerige piano van Theodoor Borger en de minimalistische drums van Minco Eggersman. Alle andere instrumenten nam Denhollander zelf voor zijn rekening.

Zo schreef Denhollander een nieuw hoofdstuk in zijn verhaal; van dood naar nieuw leven. Birth of a lifetime is een eigenzinnig, cinematisch, tegendraads en melancholisch album, dat nooit zonder hoop is en heerlijk past in het rijtje Max Richter, Ólafur Arnalds, de soundtracks van Mogwai en soms in de verte zelfs iets van de ongrijpbare schoonheid laat weerklinken van een band als Talk Talk.

VOLKOREN vierde in 2020 haar 17-jarige bestaan. Door de jaren heen hebben VOLKOREN-releases van hoge kwaliteit hun weg naar de wereld gevonden, van onder andere SILMUS, Mariecke Borger, Charles Henri Maulini, 16 Horsepower en Minco Eggersman. Denhollander vult dit rijtje prachtig aan.

Bron: VOLKOREN