Elly & Rikkert zetten 50 jaar op één livealbum

0
533

“Je bent een parel in Gods hand.” In veel kerken zingen kinderen, hun ouders en vele andere gemeenteleden dit bekende lied van Elly & Rikkert Zuiderveld moeiteloos mee. Sterker nog: in de ruim vijftig jaar dat dit duo optrad, werden meerdere generaties met hun muziek groot. Elly & Rikkert vinden nu dat het mooi is geweest en gaven in 2019 en 2020 een afscheidstour waar sinds kort opnames van op cd en dvd verkrijgbaar zijn.

Op vrijdag 15 mei 2020 gaven Elly en Rikkert hun laatste afscheidsconcert in theater Veluvine in Nunspeet. Door de coronamaatregelen was de zaal leeg. Maar duizenden fans keken en klapten mee vanuit de huiskamer. Zouden ze opgestaan zijn en een staande ovatie hebben gegeven na het twee uur durende concert ? Interessant was dat op het podium in Veluvine het podium ook aangekleed was als een huiskamer,compleet met een tapijt en een lekkere zitbank.

Boudewijn de Groot
Elly stond voor ze Rikkert ontmoette met Boudewijn de Groot op de bühne. Veel mensen kennen haar nog van de hit Meester Prikkebeen. Rikkert neemt de kijkers mee terug naar de jaren zestig toen ze elkaar tegen kwamen in Amsterdam. Ze maakten deel uit van een groep jonge zangers en zangeressen die zich afzetten tegen het burgerlijke bestaan. Met Lenny Kuhr, Joost Nuissl, Ramses Shaffy en Boudewijn de Groot brengen ze in kleine theaters dromerige, maar vaak ook maatschappijkritische luisterliedjes ten gehore.

Vreemde vogels
Kauwgomballenboom en Alles Is Vrij uit de jaren zeventig zijn de eerste hits van het duo Elly & Rikkert. De cd opent met de medley Vreemde Vogels & Altijd Jong. Dat heeft een reden. Vreemde Vogels is hun eerste duet. Sorry Heer dat daarna volgt, gaat over oorlog. Rikkert zingt over het korte bestaan van een jonge soldaat die gedood wordt.
Interessant is dat ze op de dvd tussen de nummers door van alles vertellen over het begin van hun carrière en je meenemen terug in de tijd.

Innerlijke vrede
Na hun bekering in de jaren zeventig gingen ze over hun geloof zingen. Rikkert zei eens in een interview: “We hebben altijd gezongen over wat ons bezig houdt. Sinds we Jezus volgen, is het logisch dat we ook over Hem zingen. We hebben een ontmoeting gehad en we geloven dat het de Geest van God was. Dat heeft ons een diepe innerlijke vrede geschonken.” Voor veel van hun vrienden was dit een brug te ver. Ze keerden zich van het duo af. In veel theaters en bij veel omroepen waren ze niet meer welkom. “Het was of we melaats waren geworden”, herinnert Rikkert zich. “Jezus was en is voor ons de combinatie van volmaakte liefde en waarheid. Maar we wisten: als we Hem volgen, heeft dat consequenties. Zo staat het ook in de Bijbel. Jezus zegt: als je mij volgt, moet je er rekening mee houden dat je problemen krijgt.”

Kinderliedjes
Ze werden uitgenodigd door de EO die wilde verjongen en kregen een nieuw publiek. Een publiek dat met hen meegroeide en Elly en Rikkerts muziek aan hun kinderen liet horen. Nog altijd worden hun kinderliedjes wekelijks overal in het land in kerkdiensten gezongen. Het gaat zowel om de oudere nummers als Zo Is Het Koninkrijk en wat nieuwere als Op ’t Puntje Van Mijn Stoel.
Op dit jubileumalbum staan veel van die kinderliedjes. Maar ook een liedje uit hun kindermusical uit 1972 over het Oinkbeest. Rikkert gebruikt hierbij tijdens het afscheidsconcert ook een bijzonder instrument: een mondharp.
Er staat allerlei instrumenten op het podium. In het nummer Afrika ontbreekt de djembe natuurlijk niet. Elly vertelt over hun reis naar Kenia en nodigt haar publiek in de huiskamer uit om mee te dansen. Zelf danst ze op blote voeten.

Mooi geweest
Dit jubileumalbum is een reis door de tijd. Al komt het merendeel van de gekozen nummers uit de begintijd van hun carrière. Waarschijnlijk zijn dit de liederen die fans het vaakst als verzoeknummer aanvragen. Het valt ook niet mee om uit een oeuvre van meer dan vijftig albums een keuze te maken. Mooi is het om hier uit de kelen van zeventigjarigen liedjes uit hun jeugd in Amsterdam te horen. Zelfs het Amsterdamse accent is present. Je lichaam verandert door de jaren en je stem ook. Maar wat klinken hun ouder geworden stemmen prachtig in openingstrack Vreemde Vogels, het eerste duet dat ze zongen. “Het was mooi en het is mooi geweest”, zeggen ze in het slotlied Mooi Geweest. Nederland gaat ze missen.