Giovanca Ostiana en Henk van Steeg duiken in de wereld van black gospel

0
547

Wat is de kracht van gospelmuziek? In de nieuwe EO-podcast ‘Searching for the Soul’ maken Giovanca Ostiana en Henk van Steeg een muzikale reis; van ‘The Queen of Gospel’ Mahelia Jackson tot Aretha Franklin en The Clark Sisters. Ze duiken in de geschiedenis en spreken met bekende gospelartiesten als Berget Lewis, Shirma Rouse, Elvis E. en Michelle David. De podcast is vanaf nu te beluisteren via onder andere Apple Podcasts, nporadio5.nl/podcasts en de bekende podcastapps.

EO-podcast ‘Searching for the Soul’
nu online

“Deze podcast begon als experiment”, zegt Van Steeg. “Het eindresultaat is een rijke, muzikale reis voor iedereen. We gaan op zoek naar een antwoord op de vraag waarom deze muziek ons zo kan raken. Hoe kan het dat ik als wit jochie zó op deze muziek aansla, terwijl ik er niet mee ben opgegroeid? Daarnaast leren we de persoonlijke verhalen kennen van de grote zangers en zangeressen van de Nederlandse gospel.”

“Gospel verbindt”
Giovanca voelt zich thuis in de wereld van de black gospel; de muziek is haar passie. Vol enthousiasme neemt ze Henk mee. “Gospel verbindt”, vertelt ze. “Het is één van de genres waar de meeste interactie tussen de zanger(es), band en het publiek gaande is.” Toch maakte Giovanca – zelf zangeres – nooit een gospelalbum. “Ik dacht altijd dat daar een bepaald geluid bij hoorde”, zegt ze in de podcast. “Een donkere, diepe stem met een rauw randje. Dat geluid heb ik niet. Maar wat de tijd ons leert, is dat er plek is voor iedere stem. Ik moest zelf breken met de gedachte dat je op een bepaalde manier moet klinken om deze muziek te kunnen brengen.”

Muzikale ontwikkeling
In de eerste aflevering vertellen Giovanca en Henk over hun muzikale ontwikkeling. Wanneer en hoe kwamen ze in aanraking met gospelmuziek? Zo staan ze stil bij de invloed van Mary Mary, het gospelduo dat in 2000 internationaal bekend werd met het nummer ‘Shackles’. “Ze kregen een christelijk nummer op de radio en hebben daarmee een pad gecreëerd”, zegt het tweetal. “Daarnaast bewijst het nummer dat gospel over meer gaat dan het hier-en-nu. Het gaat verder, dieper.”

Van oorsprong tot impact
Berget Lewis is te gast in de tweede aflevering van ‘Searching for the Soul’. Ze praat met Henk en Giovanca over gospelkoren en geeft antwoord op de vraag: ‘Kan je bezieling faken?’. In aflevering 3 schuift Michelle David aan om te praten over onder meer de oorsprong van gospelmuziek. Elvis E. – de man achter artiesten als Dwight Dissels – is te gast in de vierde aflevering. Hij vertelt openhartig hoe hij via muziek tot geloof kwam en legt uit waar een goede gospelsong aan moet voldoen. In de slotaflevering praten Giovanca en Henk met Shirma Rouse over het effect van gospelmuziek. Wat betekende deze muziek in haar leven?

Elke maandag verschijnt een nieuwe aflevering van de podcast ‘Searching for the Soul’. De muziek uit deze podcast is gebundeld in een handige Spotify-playlist.

Bron: Evangelische Omroep