‘Want U bent God’ is een nieuw lied van André van Zyl voor de kerk voor nu

0
690

Vandaag komt er een nieuwe single uit van André van Zyl. In de meer dan 15 jaar dat André betrokken is bij muziek en aanbidding in Nederland heeft hij veel verschillende invalshoeken van moderne worship langs zien komen. Hier deed hij ook zelf aan mee door het schrijven en het leiden van liederen in diensten.

In 2019 is André ergens vastgelopen. “Ik werd er moe van om over mijzelf te zingen”, zegt hij in een openhartig gesprek. Veel van de nummers die op dit moment worden gebruikt in diensten en tijdens momenten van aanbidding gaan direct of indirect over wat God voor ons heeft gedaan, of doet, of nog zal doen. Die waarheden zijn in alle gevallen waar, en het geeft God eer wanneer wij tot bloei komen en verlost worden van dingen die ons plagen, hetzij fysiek of emotioneel. Toch begon het bij André te kriebelen. Het lied van Matt Redman zegt zo mooi ‘Ik wil terug naar het hart van aanbidding, en dan gaat het om U’. André daagde zichzelf uit om een jaar lang alleen liederen te schrijven die alleen over Jezus gaan.

De aanbiddingsliederen waarover we lezen in Openbaringen gaan niet over eenzaamheid, moeheid, verlatenheid, angst, of pijn. Ze gaan allemaal over wie Jezus is. Er is een focus, een doel, een onderwerp van aanbidding: het Lam. “Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet tegen liederen die gaan over genezing en de kracht van God. Integendeel, wanneer wij God aanbidden, Hij ons ontmoet, en wij tot overgave of genezing komen dan geeft dat Hem net zoveel eer als wanneer wij een lied zingen dat alleen over Hem gaat. Wat ik alleen miste was de balans. Ik merkte dat als ik liederen wilde kiezen in mijn eigen aanbidding, of voor een dienst, dan had ik vaak maar weinig om van te kiezen,” zegt André

André is in Zuid Afrika opgegroeid en mist wel eens de radicale, onvoorwaardelijke diepe overgave die hij daar heeft leren kennen. “Ik begrijp heel goed dat dit een eigen proces is en dat overgave op dit moment iets is waar ik zelf naar verlang in mijn relatie met God. Het hoeft niet perse iets te zijn wat God hier en nu voor Nederland bedoelt. Tegelijk geloof ik dat dit seizoen in de Nederlandse (en misschien wereldwijde) kerk overgave van ons vraagt. Er zijn op dit moment zoveel meningen over wat de kerk zou moeten doen, wat de politiek zou moeten doen, en wat mensen persoonlijk zouden moeten doen. Volgens mij zou de eerste en beste respons van ons als kinderen van God, geen actie maar overgave moeten zijn.”

Hoewel ‘Want U bent God’ geschreven is in zijn persoonlijke reis en voor dit seizoen van zijn leven, gelooft André dat dit ook lied is wat kerken aanmoedigt om zich aan God over te geven. In dit lied gaat het puur om overgave en een verlangen naar diepere toewijding aan God. Laat dit ook het gebed van onze hart zijn: “Ik geef mij aan U over”.

Bron: Inspire Records / Website Andre van Zyl (Foto: www.KPOfotografie.nl)