We Are Messengers-zanger Darren Mulligan openhartig in podcast ‘Holy Hits’

0
472
De Ierse band ‘We Are Messengers’ gaf eind mei twee concerten in Nederland. Leadzanger Darren Mulligan, oprichter van de band, is te gast in een nieuwe ‘Holy Hits Special’. Aan Martine van der Spek vertelt hij openhartig over zijn jeugd, angst en eenzaamheid en over de verandering die het geloof in God tot stand bracht. In het indrukwekkende gesprek toont hij zich buitengewoon kwetsbaar en deelt hij zijn twijfels en hoop.

Mulligan groeide op in het bergachtige Ierland. Als tiener voelde hij zich – ondanks de warmte en liefde van zijn familie – vaak angstig en eenzaam. Zijn fijne jeugd veranderde in een leven waarin hij vreemdging, manipuleerde en veel dronk. “Compleet het tegenovergestelde van wat mijn opvoeding zou veronderstellen. Tot ik op 27-jarige leeftijd Jezus leerde kennen. Toen besefte ik dat ik al die tijd hoop en vreugde miste.”

“Geen betere manier van leven”
Volgens de inmiddels 39-jarige zanger is er geen betere manier om te leven dan met God. “Geloof in God is geen wishful thinking. Het is weten dat wat Hij zegt, waar is. Maar het proces is belangrijk: als je niet weet hoe het is om je gebroken te voelen, weet je ook niet hoe het is om geliefd te zijn. Dus ons verleden, onze fouten en onze heartbreaks zijn een geschenk, omdat het door genade laat zien hoe goed God is.”

Leegte
Op 21-jarige leeftijd verhuisde Darren naar de Verenigde Staten om in een rockband te spelen. Muziek was het enige waardoor zijn verdriet even naar de achtergrond verdween. “Maar dat duurde elke avond maar dertig minuten. Wanneer ik het podium afliep, kwam de leegte terug. Het achtervolgde me.” De verandering begon bij zijn vrouw Heidi. Toen zij “verliefd werd op Jezus” veranderde haar leven radicaal. Ze genas van anorexia en voelde zich goed. Darren daarentegen voelde zich boos en onbegrepen, want hij was nog steeds vreselijk verdrietig.

In vlees en bloed
In de podcast vertelt de Ierse zanger hoe hij – nadat zijn vrouw ging geloven – ook meer interesse kreeg in God. Hij besluit zijn vrouw alles te vertellen over zijn overspel en affaires. “Haar reactie was compleet anders dan ik had verwacht: ze sloeg haar armen om mij heen en vergaf me. Op dat moment zag ik Jezus in vlees en bloed voor me staan: door de reactie van mijn vrouw.”

Twijfel en leugens
In het gesprek vraagt Martine de zanger ook naar zijn twijfels én spreekt ze met hem over de duivel, omdat hij daar een nummer over heeft geschreven. Waarom zou je daarover zingen? “Ik geloofde in de duivel lang voordat ik in God geloofde”, vertelt Darren. “Als kind en tiener was ik bang voor hem. Elke dag opnieuw. De duivel vertelt continu leugens: ‘Je bent niet genoeg’, ‘Je bent het niet waard’… Maar nu weet ik: Jezus is de enige die mij mijn identiteit geeft.”

Kwetsbaar
Op het podium is het boegbeeld van ‘We Are Messengers’ helemaal zichzelf. “Daar ben ik kwetsbaar. Ik verstop me niet en ik doe me niet anders voor dan ik ben. Ik móet wel de meest echte versie van mezelf zijn om te laten zien dat Jezus is wie Hij zegt dat Hij is.” Bekendheid of aanzien vindt hij niet zo belangrijk: “When all of this ends, I still love Jesus”.

De Holy Hits Special met Darren Mulligen (We Are Messengers) is vanaf nu te beluisteren via iTunes, The Podcast App, Spotify of de website van NPO Radio 2.

Over ‘Holy Hits’
In ‘Holy Hits’ draait Martine van der Spek de muziek die je nergens anders hoort. Geniet wekelijks van de populairste christelijke muziek van het moment en de nieuwste muzikale ontdekkingen. Het programma is elke zaterdagochtend vanaf 4.00 uur te beluisteren op NPO Radio 2 of in je eigen tijd via een podcast app of Spotify.

Bron: Evangelische Omroep