Zangeres Joke Buis gaat de studio in

0
465

Na haar video-concert in november kreeg zangeres Joke Buis steeds vaker de vraag wanneer haar nieuwe nummers op Spotify of YouTube te beluisteren zijn. Ze was het zat om ‘ik weet het niet’ te zeggen en besloot opnames te gaan maken. Op 26 februari wil ze haar eerste single uit te brengen.

Joke Buis is vooral bekend als iemand met een voorliefde voor oude kerkliederen. Op haar album Joke Buis Live staan klassiekers als Abba Vader en Blijf Mij Nabij.
In 2019 verlegde ze haar focus. Ze gaat zelf nieuwe liederen schrijven. De klassiekers worden nu steeds vaker een inspiratiebron en niet het eindproduct. Op haar website vertelt ze hierover: “Er ligt zoveel rijkdom en wijsheid in liederen van toen, er getuigt zoveel hoop en het vertrouwen uit woorden en melodieën die al generaties lang worden gezongen. Die rijkdom wil ik gebruiken als basis voor muziek die ik maak voor nu.”

Hart
“Ik hoop dat ik de luisteraar even stil mag zetten, bij woorden vol trouw, hoop, liefde en genade. Woorden die soms nieuw zijn, soms wat ouder, maar juist door die combinatie nog krachtiger mogen klinken. Vertrouwd… en toch nieuw.” Zo heet ook dit meerjarige muziekproject: Vertrouwd & Nieuw.
“Ik merk dat de drang om persoonlijke muziek vanuit mijn hart te maken steeds groter wordt”, vertelde ze in 2019 toen ze de nieuwe weg was ingeslagen. Ze kreeg positieve reacties. “Mooi om te merken dat de nieuwe liedjes niet alleen iets met mijn hart doen, maar dat het ook zijn werk doet bij de luisteraar.”

Onbekende hymns
Ze is daarnaast bezig met een zoektocht naar oude liederen uit andere landen die in Nederland onbekend zijn gebleven. “Ik ontdekte zulke mooie, oude Amerikaanse hymns, met thema’s en melodieën die mij meteen raakten. Liederen die miljoenen Amerikanen al generaties lang zingen, maar in Nederland nog nauwelijks bekend zijn.” Ze maakte er hertalingen van. Een daarvan staat op een album met dezelfde titel Vertrouwd & Nieuw en heet Alles Is Volbracht. De meezinger Altijd Groter bracht Joke voor het eerst ten gehore op Opwekking 2019.