Zilveren Duif Awards 2019 uitgereikt in Veenendaal

0
306
Veelkleurig en een signaal dat christelijke muziek groeit in omvang bij artiesten en publiek: dat is de conclusie na het Zilveren Duif gala 2019. Donderdagavond 14 maart zijn tijdens de avondvullende show in Veenendaal deze onderscheidingen voor christelijke muziek uitgereikt. De Zilveren Duif Awards kenden daarbij een aantal primeurs, waaronder een record aantal categorieën en optredende artiesten.

Het gala in De Basiliek in Veenendaal leverde met een afterparty en maar liefst zestien optredende artiesten een record. Nooit eerder stonden tijdens de Zilveren Duif Awards zoveel artiesten tijdens één avondvullend programma op een podium. Ook had aantal categorieën werd uitgebreid naar twaalf. Onder meervoudige winnaars bevonden zich de hiphop-formatie Damascus (drie awards) en world-folk band Trinity (twee awards).

In drie categorieën werden de winnaars niet gekozen door de vakjury (onder leiding van oudpoliticus André Rouvoet): de CCLI Oeuvreprijs (voor de predikant / liedschrijver Charles A.E. Groot), de Lifetime Achievement Award (voor Arjan van den Bijgaart van platenmaatschappij Ecovata) en de Artiest van het Jaar, waar het publiek via online stemmen als winnaar het kindercollectief Make Some Noise Kids koos.

Het gala had dit jaar als thema ‘Van binnen naar buiten’; een verwijzing naar de inspiratie van christelijke muziek die gedeeld wordt met de buitenwereld. Met de grote hoeveelheid live muziek, een nauwer betrekken van het publiek en meer expliciete aandacht voor diversiteit in genres wil de organisatie tonen welke ontwikkeling christelijke muziek in Nederland en over de grenzen maakt. Onder de uitreikers bevonden zich betrokkenen uit de muziekindustrie uit binnen- en buitenland. Zo reikte de Amerikaanse producer Ian Eskelin via video de prijs uit voor ‘Producer van het jaar’ aan Frank van Essen. In de categorie ‘Internationaal album van het jaar’ won crossover-sensatie Lauren Daigle met haar recente album ‘Look Up Child’.

Over de Zilveren Duif

De Zilveren Duif Awards bestaan sinds de jaren ’80 en zijn de onderscheidingen voor christelijke muziek in Nederland en stimuleren de kwaliteit, diversiteit en authenticiteit ervan. De Zilveren Duif is
in de afgelopen jaren een samenwerkingsverband geweest van (grotendeels christelijke) platenmaatschappijen, media en muziekorganisaties.

De winnaars van de Zilveren Duif Awards 2019:
Artiest van het jaar (publieksprijs): Make Some Noise Kids
Universal Music Publishing Album van het jaar: Trinity – ‘The In Between’
Buma Cultuur Award Beste Lied van het jaar: ‘Het Licht’ – Damascus met Kinga Bán
Liedschrijver/componist van het jaar: Matthijn Buwalda (‘Hotel de Hoop’)
Samenwerking van het jaar: ‘Het Licht’ – Damascus feat. Kinga Bán
Nieuwe artiest van het jaar / aanmoedigingsprijs: The Bowery
Producer van het jaar: Frank van Essen (Sela – ‘God van leven’)
Pop- of rockalbum van het jaar: Trinity – ‘The In Between’
Urban- of gospelalbum van het jaar: Damascus – ‘Nieuwe ronde nieuwe kansen’
Worshipalbum van het jaar: LEV – ‘Tussen vrees en veiligheid’
Kinderalbum van het jaar: Gert-Jan en Hanneke Scherff – ‘Popcorn’
Internationaal album van het jaar: Lauren Daigle – ‘Look up child’
CCLI Oeuvreprijs: Charles A.E. Groot
Lifetime Achievement Award: Arjan van den Bijgaart, Ecovata

Bron: Zilveren Duif