MAF-Indonesië volop actief in rampgebied Sulawesi

0
278
De Indonesische afdeling van Mission Aviation Fellowship MAF, Yayasan MAF Indonesia, maakt overuren met de ondersteuning van de Indonesische autoriteiten bij de hulp aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Sulawesi. Vooral artsen en medicijnen worden via luchttransporten door hen afgeleverd.  

MAF heeft als eerste een groep schoolkinderen die op bezoek was in de stad Palu ten tijde van de aardbeving en vast kwam te zitten, geëvacueerd naar het deel van Sulawesi waar ze vandaan kwamen. Verder zijn inmiddels artsen, medicijnen en honderden kilo’s aan voedsel naar dorpen in het getroffen gebied gebracht.

Een totaal van bijna 2000 mensen is volgens de laatste cijfers om het leven gekomen bij de aardbeving op 28 september. Door de beving ontstond een tsunami van zes meter hoog die delen van de noordelijke kust verwoestte. Het zwaarst getroffen zijn de 380.000 inwoners van de stad Palu, hoofdstad van de provincie Centraal-Sulawesi.

MAF heeft 130 vliegtuigen over de hele wereld en verzorgt transport voor honderden hulporganisaties naar crisisgebieden. De organisatie heeft 150 medewerkers en vijftien vliegtuigen gestationeerd in de regio rondom Sulawesi, in Papoea en Kalimantan.

Het eerste vliegtuig van MAF is vorige week dinsdag aangekomen in het rampgebied. Er wordt door de lokale MAF-organisatie, Yayasan MAF Indonesia, samengewerkt met organisaties zoals Helivida, een hulporganisatie die helikopters inzet. MAF helpt behalve met transport ook met het opzetten en herstellen van communicatiemiddelen.

,,We zijn trots dat we via onze Indonesische collega’s een bijdrage kunnen leveren aan het ondersteunen van de lokale autoriteiten – om ervoor te zorgen dat gemeenschappen die zijn afgesloten van de buitenwereld weer hulp ontvangen’’, aldus Adri van Geffen, directeur van MAF-Nederland. ,,Dit is waar we goed in zijn; mensen die afgesloten zijn van de buitenwereld toegang te laten krijgen tot hulp.’’ MAF Nederland is inmiddels een inzamelingsactie gestart voor haar collega’s van Yayasan MAF Indonesia.   

Stefan Hageneier, afkomstig uit Duitsland, heeft als voormalig piloot bij de MAF persoonlijk ervaren hoe het is om in crisisgebieden zoals Sulawesi te werken. Zelf was hij actief in Oost-Afrika en Sudan. ,,Helpen onder deze omstandigheden is voor crisisteams als het onderduiken in een andere wereld. Je komt vanuit een veilige omgeving en zit ineens midden in de ramp – zonder dat je die persoonlijk hebt meegemaakt.  De uitdrukkingen op de gezichten van de lokale bewoners vertellen alles.’’  

MAF richt zich op mensen die in afgelegen gebieden leven; met vliegtuigen en communicatiemiddelen maakt MAF deze mensen bereikbaar voor hulp. Meer dan 1.000 (hulp)organisaties kunnen dankzij MAF sneller, efficiënter en veiliger hun werk doen. Elke 5 minuten stijgt ergens ter wereld een MAF vliegtuig op om te helpen.

Foto’s: Yayasan MAF Indonesia.