Medair gaat noodhulpgoederen onder 2.000 huishoudens uitdelen in Mozambique

0
287
Twee weken nadat Mozambique getroffen werd door cycloon Idai gevolgd door overstromingen zijn veel getroffen gebieden nog steeds niet bereikbaar over de weg. Dorpen aan de rivier Buzi in het district Chibabava zijn deels verwoest en lemen hutten zijn weggespoeld. Mensen zijn alles kwijtgeraakt: hun huizen, bezittingen, oogsten en vee. Om de getroffen gemeenschappen in Mozambique te helpen bij het herstel, plant Medair distributies van noodonderdakpakketten, hygiënepakketten en keukensets voor ongeveer 2.000 huishoudens. De distributies zullen gericht zijn op afgelegen, landelijke gebieden waar tot nu toe nauwelijks hulp van buitenaf is gekomen.

Tussen 24 en 30 maart hebben medewerkers van Medair, Food for the Hungry (FH) en International Medical Teams (IMT) afgelegen plattelandsgemeenschappen bezocht, die van de buitenwereld afgesneden zijn door de overstromingen in de districten Nhamatanda en Chibabava. “Voor veel mensen waren we de eerste internationale hulporganisaties die de situatie kwamen opnemen, twee weken nadat het gebied getroffen was door cycloon Idai en een overstroming,” zegt Robert Schofield, hoofd van het Medair-hulpteam in Beira, Mozambique. “Wegen en andere infrastructuur zijn zwaar beschadigd. Dat betekent dat veel locaties nog niet over de weg bereikt kunnen worden,” voegt hij toe.

“In het district Chibabava zitten honderden mensen in scholen nadat hun hutten van leem en stro door het water zijn meegenomen. De weg is nog niet begaanbaar. Mensen moeten lange einden lopen om wat hulp te halen,” vertelt Kyle Lotier, projectmanager noodhulp van Medair. “Een andere school in het gebied is alleen per boot bereikbaar. Maar de boten zijn weggespoeld door de overstroming. Er zijn alleen wat kleine kano’s over waarmee je de rivier niet kunt oversteken, want die zit vol krokodillen.”

Ook de watersystemen zijn zwaar beschadigd. In Lamego in het district Nhamatanda zijn meerdere bronnen beschadigd en verontreinigd door het hoge water. In de plaats Chibabava werkt de hoofdpomp niet meer, waardoor meer dan 7.000 mensen geen schoon water meer hebben. De mensen lopen steeds meer risico op ziekten die zich via water verspreiden.

Het Medair-team zal afgelegen gemeenschappen in de provincie Sofala blijven opzoeken om de dringende noden te onderzoeken en acute hulp te bieden. In de komende dagen zijn distributies van hulpgoederen gepland, waardoor de gemeenschappen noodonderdakpakketten, keukensets en hygiënepakketten zullen ontvangen, inclusief middelen om cholera te voorkomen.

Medair werkt in Mozambique samen met Food for the Hungry, een ontwikkelingsorganisatie die sinds 1987 in het land werkt aan voedselzekerheid en gezondheidszorg. De twee hulporganisaties werken aan een uitgebreide hulpactie met eigen aandachtsgebieden. We willen de noden gaan verzachten op het gebied van voedselzekerheid, gezondheid en onderdak, in de meest afgelegen en getroffen gebieden van het land.

Foto: ©Medair/Eric Itin. Foto: na cycloon Idai in Mozambique. Twee weken na de ramp zijn veel getroffen gebieden nog niet bereikbaar over de weg en zijn de mensen afgesloten van noodhulp.

Bron: Medair