Beach Mission: hart voor vakantie vierende jongeren

0
187

Veel jongeren zoeken in de zomer de Spaanse zon op. Vaak draaien die vakanties om zonnen, uitgaan en seks. Dirk-Jan Boerman heeft Beach Mission opgericht om deze jongeren te bereiken met het evangelie. Teams van Beach Mission bezoeken komende zomer bekende bestemmingen als Lloret de Mar, Salou en Blanes. “Mij raakt het als jongeren doelloos leven, terwijl ze een leven met God kunnen hebben,” zegt Boerman. “De Here Jezus organiseerde geen events maar ging naar de mensen toe. Zo gaan wij naar de jongeren op hun vakantiebestemming.”

Tekst: Jacco Stijkel

Boerman (37) vertelt dat hij al langer met het idee van Beach Mission rondliep. Hij was van 2002 tot 2014 betrokken bij ‘Naar House’, een stichting die evangeliseert bij house-evenementen en uitgaansgebieden. “We kwamen in gesprek met jongeren en regelmatig gebeurden er bijzondere dingen. Maar daarna is er vaak geen verder contact met de jongeren. Toen kreeg ik het idee om jongeren op hun vakantiebestemming op te zoeken. Want dan hebben zij meer tijd en is het mogelijk dat we hen vaker ontmoeten.”

In contact komen
Boerman vertrok in 2014 bij ‘Naar House’ en dat was voor hem het moment om concrete stappen te gaan zetten. In het eerste jaar ging een groep naar Lloret de Mar. Vorig jaar kwam Blanes erbij en komende zomer gaan er ook evangelisatiereizen naar Salou. “Met verschillende teams gaan we overdag, ’s avonds en ’s nachts, proberen in contact te komen met jongeren. We gaan naar ze toe bij de uitgaansgelegenheden en bieden ze zo nodig hulp, met name bij overmatig alcohol gebruik. We nodigen de jongeren uit om op een barbecue chillout te komen die we twee keer per week voor hen organiseren. Tijdens de barbecue vertelt een van onze deelnemers zijn of haar ‘life story’, een getuigenis waar de jongeren van onder de indruk raken.”

Perverse prikkel
Maar zitten de jongeren daar wel op te wachten, als ze op vakantie zijn willen ze toch juist drinken en uitgaan? “Wat mij raakt is dat het vaak nog heel jonge mensen zijn die naar Spanje op vakantie gaan. Veel vakantiegangers zijn nog maar zestien of zeventien jaar. Het is een hele business. Ik weet dat reisorganisaties aan de busreizen op zich weinig winst maken. Het zijn vooral de discotheken en cafés die geld betalen zodat zoveel mogelijk jongeren komen die vervolgens zoveel mogelijk moeten drinken. Daar gaat een heel perverse prikkel van uit. Wat ik bovendien merk is dat er veel meelopers zijn. Groepsdruk speelt een belangrijke rol. Het gaat dan om jongeren die in het diepst van hun hart dingen doen waarvan ze achteraf veel spijt hebben maar die wel een blijvende impact hebben op hun leven.”

Doorvragen
Als Boerman of andere mensen van Beach Mission jongeren aanspreken op straat, wordt er wisselend gereageerd. “Natuurlijk krijgen we heftige reacties. Het is dan van belang om goed te luisteren naar de jongeren. Een bekende vraag is natuurlijk ‘als er een God is, waarom is er dan zoveel lijden in de wereld?’. Als je dan doorvraagt ontdek je dat het eigenlijk gaat om de ellende die de jongere persoonlijk heeft meegemaakt in zijn of haar leven. Je kunt dan heel goed de diepte ingaan en het juist over het geloof gaan hebben. Weet je, in het begin dacht ik weleens: heb je weer van die giebelende meiden. Maar ik ben er achter gekomen dat ze niet giebelen omdat ze het belachelijk vinden, maar veel meer vanwege onzekerheid. Veel jongeren zijn ook niet gewend om over geloof te praten. In groepen is geloof vaak een taboe. Ik vind het belangrijk dat in onze teams verschillende mensen zitten met verschillende karaktertrekken. Ook mensen bij wie bijvoorbeeld introverte mensen zich thuis voelen.”

Nazorg
Voor Boerman is de nazorg de grote uitdaging. “Je hebt vaak mooie gesprekken met jongeren maar wat gebeurt er daarna? Geïnteresseerde jongeren krijgen sowieso een kaartje met contactgegevens. Zodat ze als ze meer over het geloof willen weten met iemand contact kunnen opnemen. We organiseren twee keer per week een barbecue. Voor wie dat wil is er aansluitend een Alpha-avond en wordt het geloof verder uitgelegd. Er komen per keer zo’n tien jongeren op de barbecue af. Dat lijkt niet veel, maar het gaat ons niet om de aantallen. Bovendien kan zo’n jongere wel een grote impact hebben op de groep waar hij bij hoort. Belangrijk vind ik dat iemand ook na de vakantie terecht kan in een lokale kerk. Wij zijn bezig met het opbouwen van een netwerk van mensen die na de vakantie de nazorg op zich willen nemen. Bijvoorbeeld je komt uit Flevoland, dan zorgen we ervoor dat een christen bij jou in de buurt contact met je opneemt zodat je verdere stappen kunt zetten. Het gaat erom dat jongeren discipelen van Jezus worden. Dat gaat niet van de één op de andere dag en daar kun je goed hulp bij gebruiken. Het belang van de zoeker staat voorop.”

Rol van kerken
Boerman geeft aan dat kerken op verschillende manieren het werk van Beach Mission kunnen ondersteunen. In de eerste plaats is dat dus de nazorg, dat zoekers in contact komen met lokale kerken. “Het belangrijkste is gebed. We geloven dat God op het gebed geweldige dingen doet. Tijdens de evangelisatiereis sturen we ook nieuwsbrieven met concrete gebedspunten. Ook kunnen kerken bekendheid geven aan Beach Mission. Het zou heel mooi zijn als dan bijvoorbeeld een jeugdgroep zo’n reis gaat ondernemen. Wij kunnen dan allerlei dingen faciliteren en ook voor ervaren leiders zorgen. Ook financiële support is welkom. Het is de bedoeling dat de deelnemers de reis zelf betalen maar dat kan niet iedereen. Bovendien kunnen we ook geld gebruiken voor activiteiten die we in de vakantiebestemmingen organiseren.”

Reizen
Dit jaar houdt Beach Mission in totaal vijf reizen, naar Lloret de Mar, Salou en Blanes. “Voor volgend jaar zijn we al aan het kijken naar de Italiaanse badplaats Rimini. Mijn droom is om in het zevende jaar van Beach Mission reizen te hebben naar de top 7 populaire vakantiebestemmingen van jongeren.”
Wie geïnteresseerd is, kan zich nog zeker aanmelden voor één van de reizen van komende zomer. Deelnemers worden getraind om goed het evangelisatiewerk te doen. “Belangrijk is dat de deelnemers echt willen luisteren, een open houding hebben en respect tonen voor de ander. Veel kerken hebben helaas een negatief beeld van straatevangelisatie, maar ik geloof juist dat er heel veel kansen zijn als we maar de houding hebben van de Here Jezus. Hij zocht met een bewogen hart mensen op. Zo willen wij er zijn voor vakantievierende jongeren in Spanje.”

Meer informatie: www.beachmission.org