Open Doors-dag verhuist naar Zwolle

0
354
Na zes edities in de Jaarbeurs in Utrecht keert de Open Doors-dag volgend jaar terug naar de IJsselhallen in Zwolle. Het evenement vindt daar in 2020 plaats op zaterdag 7 november.

Open Doors hield haar jaarlijkse ontmoetingsdag tot nu toe zeven keer in de Jaarbeurs. De eerste keer was in 1985, toen de organisatie het dertigjarig bestaan vierde. Sinds 2014 waren er nog eens zes edities in Utrecht.

De terugkeer naar de IJsselhallen betekent dat dit gehele complex zaterdag 7 november 2020 in het teken van de Open Doors-dag staat. De organisatie kijkt ook naar mogelijkheden om de opzet van het evenement te vernieuwen, bijvoorbeeld door de dag uit te breiden met een concert in de avond.

Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland: ‘Ik kom al zo’n twintig jaar onafgebroken op de Open Doors-dag. Het was dit jaar opnieuw een geweldige dag, een grote bemoediging voor de ruim 8.000 bezoekers, onze medewerkers en vrijwilligers én vooral ook voor de sprekers. Dat we samen met alle kinderen ‘God is goed’ zongen, heeft jong en oud ontroert. Het optreden van zangeres Carla Chamoun uit Libanon, met beelden van de Syrische stad Aleppo op de achtergrond, was hartverscheurend. En wat heerlijk dat onze oprichter Anne van der Bijl erbij kon zijn!’

‘De Open Doors-dag is in de loop der jaren een heel groot en kostbaar event geworden. Dat is prachtig. Maar het betekent ook dat we voor zes actieve uren op die ene zaterdag steeds meer werk moeten verzetten. Tegelijkertijd wilden we geen toegangsprijs hanteren om de drempel voor bezoekers zo laag mogelijk te houden. Daarom denken we al een tijdje na over een vernieuwde opzet, waarbij we de ons beschikbaar gestelde middelen zorgvuldig willen benutten om meer uit de dag te halen, bijvoorbeeld met een extra concert. Het feit dat de Jaarbeurs op de door ons gewenste datum in 2020 niet vrij was, heeft deze gedachtegang versneld.’

‘Ik zie enorm uit naar de Open Doors-dag in Zwolle en naar verdere ontwikkeling van dit event. We verlangen ernaar dat de vervolgde kerk steeds meer en steeds hechter verbonden raakt met christenen in Nederland en Vlaanderen.’

Geschiedenis Open Doors-dag
De Open Doors-dag heeft een rijke geschiedenis. In de jaren tachtig organiseerde Open Doors nog twee landelijke ontmoetingsdagen per jaar. In het voorjaar was er de Gebedsvriendendag voor mensen die het werk van de organisatie biddend ondersteunen. Zij ontvingen de zogenaamde ‘gebedscassette’ met reisverslagen, interviews met koeriers en vervolgde christenen en het laatste nieuws. In het najaar vond de Informatiedag plaats, die later de naam Open Doors-dag kreeg. Beide dagen werden in de Immanuelkerk in Ermelo gehouden. Deze kerk werd in de volksmond dan ook wel de ‘Open Doors-kerk’ genoemd.

Na een aantal jaren werd de Immanuelkerk te klein voor de groeiende achterban van Open Doors. Meerdere keren werd de landelijke dag gehouden in de Veluwehal in Barneveld, in de WRZV-hal in Zwolle en daarna in de IJsselhallen in Zwolle. Na het vijftigjarig bestaan in 2005 wordt het 65-jarig bestaan van Open Doors in 2020 ook weer in de IJsselhallen gevierd.

Bron: Open Doors