Proplan een begrip in Srebrenica

0
268
Stichting Proplan wil middelen en mogelijkheden aanreiken voor de allerarmsten. Dit zodat het voor hen (weer) mogelijk wordt hoop voor de toekomst te krijgen ongeacht geloof, ras of etniciteit en doet dit vanuit hun christelijke identiteit wat hen drijft en motiveert.

Door Henk van de Wijngaard

De focus van het werk ligt in voormalig Joegoslavië en dat is niet zonder reden. Als gevolg van de oorlog nu ruim 25 jaar terug zijn veel hulporganisaties vertrokken. Maar men ziet met eigen ogen de nood op tal van plekken zoals de weduwen van Srebrenica die teruggekeerd zijn naar het stadje Srebrenica en omliggende dorpen. Veel van die weduwen zijn zwaar getraumatiseerd en als gevolg depressief en zeer eenzaam. Hen schieten de stichting te hulp door ze persoonlijk te ontmoeten en lotgenoten bijeenkomsten te organiseren.

Ook is het een feit dat de werkeloosheid groot is in het voormalige Joegoslavië en als gevolg de armoede enorm is. Hierdoor kunnen kinderen geen goede opleiding volgen, laat de gezondheid vaak te wensen over door ongezonde voeding en is een bezoek aan de tandarts al helemaal een luxe. Daarom zorgt Proplan voor:
– Een maandelijks gezond voedselpakket voor de allerarmsten, waar nodig ook met financiële hulp in medische zorg;
Hulp aan extreem eenzame ouderen;
– Een (micro)krediet om de armoedespiraal te doorbreken. Bijv. voor aankoop van koeien of schapen, opstarten van een bedrijfje met toekomstperspectief enz.;
– Zorgen voor een fatsoenlijk dak boven het hoofd van degenen die dit niet hebben;
– Hulp aan ouders zodat hun kinderen naar school kunnen door te zorgen voor de aankoop van schoolspullen en/of een buskaart. Door deze aanpak hebben kinderen toekomst.

Directe ondersteuning aan zorginstellingen ten behoeve van mensen met een (psychische) beperking.
Steun aan kinderen in de knel door één op één hulp, bijvoorbeeld bij weeskinderen.
Noodhulp zoals bij de watersnood in 2014.