Nederlands operatieteam helpt 250 patiënten in Myanmar

0
314
Deze maand (maart 2019) is een Nederlands operatieteam teruggekomen van een reis naar Myanmar. Ze hebben daar leprapatiënten en patiënten met een lichamelijke beperking geopereerd. Namens Leprazending onderzochten zij samen met lokale artsen 248 patiënten. Uit deze hebben zij een lijst met prioriteiten gemaakt en 66 reconstructieve operaties geheel gratis uitgevoerd.

Het team met twee plastisch chirurgen uit Nederland, een orthopedisch chirurg uit Nepal, en een Nederlandse OK-verpleegkundige heeft lokale artsen en operatiepersoneel twee weken lang getraind. Zo droegen zij hun specialistische leprakennis over aan het medisch personeel in Myanmar.

Lepra is een eeuwenoude ziekte die het oppervlakkige zenuwstelsel aantast. Daardoor raken handen en voeten gevoelloos en lopen mensen onbewust zweren en brandwonden op. Dit leidt uiteindelijk tot handicaps. Momenteel lijden 5 miljoen mensen aan deze ziekte. Lepra komt vooral voor in arme gebieden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Struikelblok

Het Nederlandse werkbezoek vond plaats in de staat Kachin in het uiterste Noorden van Myanmar en was op uitnodiging van lokale artsen en het Ministerie van Gezondheid en Sport.
In dit gebied hebben grote aantallen patiënten geen toegang tot reconstructieve chirurgie. De voornaamste reden hiervoor is armoede. Een ander struikelblok zijn de lange afstanden naar specialistische medische hulp. Vaak moeten mensen hiervoor vele honderden kilometers reizen.

Onbekend terrein

Een aantal artsen uit Myanmar sloot zich bij het Nederlands/Nepalese team aan als dr. K. Naw Aung, dr. Nay Myo Oo en artsen uit ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in lepra. Ook boden twee anesthesiologen uit Myanmar steun. Voor de kennisuitwisseling werd in 3 teams van telkens 2-3 artsen geopereerd. Voor de artsen uit Myanmar was de behandeling van brandwondcontracturen van het gelaat, de armen en benen, de handen en voeten, vaak grotendeels onbekend terrein. Theuvenet: ‘We hebben met hen samen erg veel van deze patiënten geopereerd waarbij vergroeide gewrichten weer werden gestrekt en met huidtransplantaten de huidtekorten werden opgevuld.‘

Reservelijst

Op de poli’s zag het team verbazingwekkend veel kinderen met bij de geboorte opgelopen hersenletsel met spasticiteit en contracturen. Ook waren er veel kinderen en jongvolwassenen met ernstig functieverlies door oude brandwondcontracturen. Theuvenet: ‘De eerste postoperatieve resultaten zijn goed, en er zijn tot nu toe gelukkig geen complicaties gesignaleerd.’ Een groot aantal patiënten is op een reservelijst geplaatst en op het dringend verzoek van de lokale artsen hoopt het team over een jaar terug te gaan om de training samen voort te zetten.     
De leden van het operatieteam waren de plastisch chirurgen dr. Wim Theuvenet uit Apeldoorn, dr. David Schiettecatte uit Amsterdam, de orthopeed dr Indra Napit uit Nepal en de OK-verpleegkundige van het UMCN Radboud , Aly Boven uit Huissen. Theuvenet is gespecialiseerd in plastische, reconstructieve en handchirurgie bij lepra. Hij was jarenlang aan het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn en Zutphen verbonden. Hij leidt geregeld jonge artsen op in de reconstructieve chirurgie in landen waar lepra nog veel voorkomt.

Bron: Leprazending / Website