Inge Jose Smelik de vrouw achter stichting Ancora Salvarii

0
268
Inge Jose Smelik woont en werkt al meer als 20 jaar in Roemenië. Zij is verbonden aan en wordt gesteund door De Lichtkring in Nieuwerkerk aan den IJssel. Inge Jose is de drijvende kracht achter de stichting Ancora Salvarii (reddings Anker).

Door Henk van der Wijngaard

De stichting is een Roemeense, christelijke non-profit organisatie, werkzaam in Roemenië en Moldavië. In het bijzonder wordt hulp geboden aan mensen met een handicap of chronische ziekte met als doel om hun levensomstandigheden te verbeteren, familie en verzorgers (therapeuten, onderwijsgevenden, verzorgers) nieuwe methoden te leren en zo te laten zien dat in de ogen van onze Schepper iedereen belangrijk is! Hun projecten voorzien in bestaande behoeften die door andere instellingen, bijvoorbeeld de overheid, niet worden gelenigd.

Er wordt onder andere een revalidatieprogramma aangeboden voor peuters en kleuters met autisme of aanverwante stoornissen (en een verstandelijke beperking). Er wordt gewerkt aan het voorbereiden voor een vorm van onderwijs, aangepast aan de mogelijkheden van het kind. Daarnaast komen schoolkinderen met een beperking voor extra hulp om het geleerde toe zich te nemen en te werken aan (meer) zelfstandigheid. Ouders/verzorgers worden individueel begeleid en maandelijks is er de familieondersteuningsgroep. Dit alles met als doel om de ontwikkeling en sociale integratie te stimuleren en families ondersteunen.