Mercy Ships arriveert in Senegal met ziekenhuisschip de Africa Mercy

0
279
Het ziekenhuisschip van Mercy Ships, de Africa Mercy, is aangekomen in Dakar, de hoofdstad van Senegal. Voor een periode van tien maanden voorzien de ruim 450 vrijwilliger-professionals op het schip de allerarmsten van Senegal van gratis medische zorg. De nood in dit West-Afrikaanse land is hoog: op elke 16.000 inwoners is er slechts één arts.

Mercy Ships heeft 1200 – 1700 levensveranderende operaties gepland en wil meer dan 4000 mensen behandelen in een tandheelkundige kliniek aan wal. Daarnaast werkt Mercy Ships samen met lokale medische professionals om door middel van medische trainingen een duurzame impact te realiseren op de gezondheidszorg van Senegal. Dit is het tweede bezoek van Mercy Ships aan Senegal, op uitnodiging van de Senegalese regering.

‘Het is een voorrecht om terug te keren naar Senegal. In samenwerking met de regering en lokale medische professionals hopen we het leed van mensen die geen toegang hebben tot chirurgische zorg te kunnen verlichten. Onze hulp versterkt de plannen die de overheid van Senegal uitvoert om de gezondheidszorg van het land naar een hoger niveau te brengen,’ zegt Marianne Havinga-Huurman, directeur van Mercy Ships Holland.

Bij de aankomst van het schip sprak de Abdoulaye Diouf Sarr, minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Hij benadrukte dat het bezoek van Mercy Ships in zijn land bijzonder welkom is.

‘In september 2017 ondertekende de Senegalese regering een partnerschapsovereenkomst met Mercy Ships. Direct daarna zijn wij begonnen om ons voor te bereiden op de komst van het ziekenhuisschip. Vanaf deze plek wil ik alle partijen bedanken die, elk vanuit hun eigen expertise, zich onvermoeibaar hebben ingezet om alles klaar te maken voor de komst van Mercy Ships.’

Chirurgische ingrepen & medische behandelingen

De chirurgische ingrepen die Mercy Ships in Afrika verricht bestaan uit het verwijderen van tumoren, kaak- en aangezichtsoperaties, het sluiten van gespleten lippen en gehemeltes, verhelpen van staar, gynaecologische operaties aan fistels en orthopedische behandelingen aan klompvoeten en gebogen benen. Daarnaast verrichten de vrijwilliger-professionals van Mercy Ships duizenden mond- en tandheelkundige behandelingen bij mensen die kampen met ontstekingen, ernstige vormen van tandbederf en cystes.

Screening in het binnenland

Mercy Ships richt zich voor de komende werkperiode voornamelijk op het aantrekken van patiënten uit de afgelegen gebieden van Senegal, waar de chirurgische nood nog extreem groot is. Het doel is dat straks 75% van alle patiënten op de Africa Mercy uit het binnenland van Senegal afkomstig is. Om dit te realiseren, vond er in enkele plaatsen al een voorselectie plaats voor het schip in Dakar arriveerde. De screening van patiënten wordt voor deze werkperiode verspreid over het land gedaan, zodat zoveel mogelijk mensen uit het binnenland van Senegal gebruik kunnen maken van de medische zorg van Mercy Ships.

Trainingen & Capaciteitsopbouw

Omdat 55% van de bevolking van Senegal op het platteland woont (circa 8,8 miljoen mensen), en de toegang tot medische zorg daar zeer beperkt tot nihil is, is er met name daar veel behoefte aan medische trainingen en capaciteitsopbouw. In samenwerking met andere internationale organisaties zal Mercy Ships daarom opleidingen en trainingen verzorgen voor lokaal medisch personeel. Het doel is dat deze mensen ook na het vertrek van de Africa Mercy medische zorg kunnen blijven bieden, zodat een duurzame impact gerealiseerd wordt. In totaal wil Mercy Ships zo’n 1500 mensen trainen. In Senegal worden er met name kaak-, gynaecologische en plastische chirurgen getraind. Daarnaast werkt Mercy Ships aan medische capaciteitsopbouw op het gebied van verpleegkunde, anesthesie, steriele verwerking en biomedische techniek.

Over Mercy Ships Holland

Mercy Ships is een internationale medische hulporganisatie die sinds 1978 kansarme mensen – ongeacht leeftijd, ras, geslacht of religie – in de allerarmste ontwikkelingslanden voorziet van gratis medische zorg en ontwikkelingsprojecten. Dit doet Mercy Ships met behulp van de Africa Mercy, ’s werelds grootste particuliere ziekenhuisschip.

Aan boord zetten chirurgen, artsen en verpleegkundigen zich belangeloos in voor operaties ter correctie van gespleten lippen, tumoren, oogkwalen, fistels, liesbreuken en ernstig vergroeide benen bij kinderen. Naast de medici werken aan boord honderden gemotiveerde professionals, zonder één cent te ontvangen, aan een fantastische uitdaging: mensen die afgeschreven waren krijgen een nieuw gezicht, een identiteit en een nieuw leven.

Aan wal wordt tandheelkundige hulp gegeven gecombineerd met training en onderwijs in gezondheidszorg en landbouw. Deze werkwijze zorgt ervoor dat de impact doorgaat, lang nadat de Africa Mercy is weggevaren.

Bron: Mercy Ships Holland