Van FARC-hulp beschuldigde zendeling bevrijd

0
183
Een rechter in Colombia heeft de bevrijding gelast van een Amerikaanse zendeling. Die was gevangen gezet omdat hij banden zou hebben met de rebellenbeweging FARC. Russell Martin Stendal (59) werd vorige week woensdag opgepakt door de politie in de hoofdstad Bogota.

Op een online geplaatste video, gemaakt door zijn dochter, is de arrestatie van Stendal te zien. “Iemand heeft een val voor mij neergezet en daar ben ik in gelopen”, zegt hij. “Er was een geheime order uitgegaan om mij te arresteren. En hier ben ik”, zei hij op de video.
Volgens hem werd hij beschuldigd van rebellie wegens de tochten door en bezoeken aan een door de rebellen onder controle gehouden gebied, waar hij Bijbels en op zonlicht werkende radio’s verspreidt om christelijke boodschappen te ontvangen. Maar volgens de Colombiaanse autoriteiten installeerde hij mobiele apparaten om propaganda voor terroristische activiteiten uit te zenden.

Volgens de openbare aanklager transporteerde hij in de strijd gewonde rebellen en gaf hij medische hulp aan leden van de organisatie. Maar de rechter zei onvoldoende bewijs te zien voor steun van de in Minneapolis geboren Stendal aan de FARC, waartegen de Colombiaanse regering al een halve eeuw strijdt.
Zijn vrienden zijn opgelucht. “Ik ken Russell en zijn gezin ruim twaalf jaar. De enige elektronische steun die hij FARC bood, bestaat in radiotoestellen om christelijke stations te ontvangen.”, zegt Gary Lane, een internationale verslaggever het Amerikaanse Christian Broadcasting Network (CBN).

“Ik vergezelde hem persoonlijk in zijn vliegtuig toen hij tijdens een vlucht Bijbels en radio’s dropte in een rebellengebied. Als hij werd beschuldigd van het aanwakkeren van een ‘Jezus revolutie’ en liefhebben van zijn vijanden, zou hij zichzelf zeker daaraan schuldig hebben verklaard. Ik ken heen andere zendeling die zo is toegewijd aan het winnen van álle Columbianen voor Christus”, zegt Lane.
Ironisch is dat de Amerikaanse zendeling in 1983 zelf door de FARC werd gegijzeld. Na vijf maanden werd hij door de rebellen vrij gelaten, maar bij besloot toen juist zendingswerk in Columbia te gaan doen, inclusief tochten naar de door de rebellen beheerste streken.