Goede beslissingen nemen

0
310
Hoe neemt u goede beslissingen?
Met uw verstand èn uw ziel.
Met uw hersenen èn uw hart.
Met uw hoofd èn uw buik.
Met uw bewuste èn uw onderbewuste.

Goede beslissingen worden niet alleen met het verstand genomen. Naast het (beperkte) verstand dragen wij in ons een geweldig reservoir aan gevoelens, ervaring, intuïtie en creativiteit. Het zou dom zijn niet uit dit reservoir te putten bij het maken van belangrijke beslissingen. Het probleem is echter dat het verstand snel werkt en vaak dominant is. Luisteren naar het hart en de gevoelens neemt meer tijd en is vaak niet zo gemakkelijk. Het verstand is vaak zo actief, zo druk, zo gestrest, dat we er niet toe komen de rust te vinden om te ‘luisteren’ naar het zachte fluisteren van het hart. Daarom is het zo belangrijk om voor ingrijpende beslissingen tijd te nemen door bijvoorbeeld de rust te zoeken, door te bidden of door er enkele nachten over te slapen. “Ik moet er nog eens een nachtje over slapen” is dan ook een prima uitdrukking.

Klik hier om een overzicht te openen. Als het verstand en het hart in een bepaalde situatie beide ‘ja’ zeggen zal de beslissing ‘ja’ zijn. Dat is duidelijk en eenvoudig.
Als het verstand en het hart beide ‘nee’ zeggen is het ook duidelijk. De beslissing is ‘niet doen’.

Moeilijker wordt het als het verstand en het hart het niet met elkaar eens zijn. Met andere woorden: we willen een beslissing nemen, alles is duidelijk, maar we hebben er toch geen goed gevoel over. Of als ons gevoel, onze intuïtie rustig is, maar het verstand het allemaal niet kan volgen.

Als het verstand ‘nee’ zegt en het hart ‘ja’, moeten wij het waarschijnlijk wel doen.

Als het verstand ‘ja’ zegt en het hart ‘nee’, dan moeten wij het waarschijnlijk niet doen. Want vaak ligt meer wijsheid in ons hart en onze gevoelens dan in het verstand.