ChristenUnie: Minister moet leiding nemen in aanpak illegale gokzuilen

0
511
De ChristenUnie wil dat de minister meer doet tegen het illegaal gokken in Turkse theehuizen. In verschillende grote steden kunnen gokbendes vrijwel straffeloos te werk gaan, zo blijkt uit berichtgeving van Nieuwsuur. ChristenUnie Kamerlid Stieneke van der Graaf heeft in Kamervragen minister Dekker van Rechtsbescherming opgeroepen met deze gemeentes in gesprek te gaan om harder op te treden tegen illegale bookmakers. Ook wil zij dat de Kansspelautoriteit (Ksa) meer slagkracht krijg om misstanden op te sporen.
 
Van der Graaf: “Het is echt foute boel dat er waarschijnlijk op meer dan 800 plekken in Nederland illegale gokzuilen te vinden zijn. In deze winkels gaan tientallen miljoenen euro’s om en worden spelers de schulden in gejaagd. Steden als Den Haag en Rotterdam slagen er wel in om deze zaken te sluiten, maar Groningen, Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld niet. Ik vind dat onacceptabel en wil dat de minister samen met de Kansspelautoriteit en gemeentes gaat kijken hoe we dit probleem met wortel en tak kunnen uitroeien en wat steden daarin van elkaar kunnen leren.”
 
Genoeg mankracht en financiering
 
De ChristenUnie stelt dat de minister moet kijken naar de capaciteit van de Ksa. In reactie op Nieuwsuur gaf het hoofd handhaving van de Ksa aan slechts dertien handhavers in dienst te hebben. “Dertien handhavers die een miljoenenindustrie moeten controleren die ontzettend gevoelig is voor criminelen, dat zijn er erg weinig”, stelt Van der Graaf. “Ik heb de minister daarom gevraagd of het mogelijk is om het aantal handhavers bij de Kansspelautoriteit uit te breiden.”
 
De Ksa wordt gefinancierd uit een verplichte belasting voor legale aanbieders van kansspelen. De ChristenUnie vraagt zich af of dit de Ksa voldoende slagkracht geeft om haar werk goed te doen. “Ik vind het vreemd dat de handhavers voor financiering afhankelijk zijn van aanbieders van kansspelen. Daarom heb ik de minister gevraagd of dit echt de beste methode is om voor die handhavers te betalen”, zegt Van der Graaf. “Het gaat mij er namelijk om dat de Kansspelautoriteit alle ruimte krijgt om illegale gokpraktijken op te sporen en aan te pakken.”

Bron: ChristenUnie