Wat is voor u succes?

0
303
Was Vincent van Gogh een succes of een mislukking?

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in het Brabantse dorp Groot Zundert. Zijn vader was dominee. Vincent was een gelovige jongen die graag in de Bijbel las. Een tijdlang was hij assistent prediker in een gemeente in Engeland.

Hij wilde theologie studeren maar besloot toen om zijn leven toe te weiden aan de kunst. Dat veranderde zijn hele leven. Hij ging niet meer naar de kerk, raakte verslaafd aan de alcohol. Een tijdlang leefde hij samen met een prostituee.

Hij vestigde zich in de Provence waar hij een hooglopende ruzie had met zijn collega-schilder Paul Gauguin. Daardoor raakte hij zo van slag dat hij zijn oor afsneed. Hij stopte dat oor in een enveloppe en gaf het af bij het plaatselijke bordeel. Vincent werd onberekenbaar en daarom bracht men hem in een speciaal tehuis voor geestelijk zieke mensen.

Op 27 juli 1890 ging Vincent alleen wandelen in het veld. Met een pistool schoot hij zichzelf in zijn zij. Twee dagen later, op 29 juli 1890, overleed Vincent van Gogh. Hij is maar 37 jaar geworden.

Vincent liet 875 schilderijen na en zo’n 1100 tekeningen. Voor zover wij weten, verkocht hij tijdens zijn leven maar één schilderij voor 400 Franse francs.

Bijna honderd jaar later werd er weer een schilderij van Vincent van Gogh verkocht. Deze keer was de prijs echter 105 miljoen dollar. De hoogste prijs die tot die tijd ooit door een particulier voor één schilderij was betaald. Naar schatting bedraagt de gezamenlijke waarde van alle schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh nu tien miljard dollar.

En nu de vraag: Was het leven van Vincent van Gogh een succes of een mislukking?

Als u daar even over nadenkt, zult u tot de conclusie komen dat dit helemaal geen gemakkelijke vraag is. Het antwoord op die vraag hangt af van het perspectief dat u kiest. Het hangt af van uw definitie van succes.

Wat betekent succes voor u? Deel uw gedachten met de lezers van deze site.