Zeven tips met betrekking tot stress

0
275
Allemaal ervaren wij regelmatig stress. Bij dezen een aantal tips om onszelf door deze stresssituaties te leiden, zodat het wordt stress leiden en niet stress lijden.

1. Wat is echt belangrijk?
In stresssituaties hebben wij teveel hooi op onze vork. Een logische oplossing is om de hoeveelheid ‘hooi’ te verminderen. Juist als u teveel werk hebt, of onder tijd-druk staat is het belangrijk om ‘pas op de plaats te maken’ en na te denken waar u mee bezig bent. Stel uzelf de vragen: Is dit absoluut belangrijk? Moet ik dit doen? Is er een eenvoudigere manier dit probleem op te lossen? Leer om in stresssituaties te focussen op de essentie.

Een goede en eenvoudige manier om uzelf te leiden in stresssituaties is door (bijvoorbeeld ‘s morgens) puntsgewijs op te schrijven wat allemaal gebeuren moet. Gebruik dat lijstje vervolgens als leidraad voor uw activiteiten.

2. Pas goed op uzelf
In stresssituaties verwaarlozen wij onszelf en concentreren ons helemaal op onze taak of het oplossen van een probleem. Door dat te doen worden wij na verloop van tijd zelf deel van het probleem. De enige oplossing is om gedisciplineerd in te gaan tegen onze natuurlijke drang om alles nu te doen en nu op te lossen.

3. Slaap u fit
De meest eenvoudige manier om te ontspannen is slapen. Neem die tijd. En vergeet niet: veel dingen in het leven zien er anders uit na een nachtje slapen.

4. Blijf in beweging
Neem tijd voor sport. Zeg uw teamsport niet op. Ga wandelen.

5. Eet gezond
Dat wil niet alleen zeggen voedsel dat goed voor u is, maar ook de juiste hoeveelheid in het juiste tijdsbestek. Snel het eten weg werken keert zich op den duur tegen u.

6. Neem ‘uit-tijd’
Doe iets leuks voor uzelf. Ga naar de bioscoop, bezoek een museum, breek er zomaar een weekend tussenuit.

7. Zoek hulp
Als we ons midden in de chaos van een stresssituatie bevinden, kan het zomaar gebeuren dat we door de bomen het bos niet meer zien. ‘Buitenstaanders’ hebben altijd een duidelijkere kijk op onze realiteit. Zoek advies in uw probleem. Sta anderen toe om u te helpen.

======================================================================

Stress is een moderne vorm van zelfmoord.
Walter Henkels