Een jaar na Idai is hulp nog hard nodig in Mozambique

0
378

Een jaar geleden raasde de orkaan Idai over Mozambique. Idai liet een vernietigend spoor achter in een van de armste landen van Afrika. Dorcas heeft samen met tal van andere organisaties meteen hulp verleend na de ramp en is begonnen met de wederopbouw van het land, maar het gaat nog lang duren voor alle schade is hersteld. Het land zit momenteel midden in het regenseizoen wat voor nieuwe problemen zorgt. Bovendien is door de klimaatverandering de dreiging van nieuwe stormen en extreme regenval continu aanwezig.

Orkaan Idai zorgde in maart 2019 voor grote chaos in Mozambique. En het bleef niet bij Idai. Er volgde nog een cycloon met de naam Kenneth. Door de stormen kreeg het land ook te maken met overstromingen. Het officiële dodental is ongeveer 700. Daarnaast raakten 1,5 miljoen mensen hun huis kwijt. Nog altijd leven duizenden mensen in schuilplaatsen die door organisaties als Dorcas zijn ingericht.

Noodhulp
Dorcas werkte al in Mozambique en kon daarom meteen na de ramp eerste hulp bieden. ‘Idai heeft alles verwoest. Waterputten zijn kapot geslagen door de overstromingen en huizen zijn ingestort. De orkaan ging precies over het gebied waar Dorcas werkzaam was. Alles wat was opgebouwd, stortte in’, vertelt Mirjam Verwijs, programma coördinator bij Dorcas. Na Idai heeft Dorcas zich in eerste instantie gericht op het verlenen van noodhulp. Enkele maanden later ging de fase van noodhulp over in een fase van wederopbouw.

Nu en toekomst
Hoewel er door Dorcas en andere organisaties hard gewerkt is aan de wederopbouw van Mozambique is er nog veel te doen. De infrastructuur is nog lang niet hersteld. Er zijn noodwegen aangelegd, maar die zijn lang niet toereikend. Hierdoor stagneert de economie. Bovendien zijn belangrijke gebouwen, zoals scholen en gezondheidscentra, zwaar beschadigd. Voorzichtig begint de wederopbouw, maar het gaat nog lang duren voordat Mozambique weer op orde is.

Dorcas heeft de laatste maanden vooral geïnvesteerd in uitdelen van zaden en het geven van trainingen aan boeren, het zorgen voor de aanleg van waterputten met filtersystemen en het weerbaarder maken van gemeenschappen tegen de komst van rampen. Ook de komende tijd zal Dorcas doorgaan met deze ontwikkelingsprojecten. ‘Mozambique is een land met veel potentie. Met de juiste kennis en de juiste middelen kunnen de mensen zich verder ontwikkelen en kan het land weer worden opgebouwd.’

Bron: Dorcas