International Justice Mission ‘De strijd gaat door’

0
321
International Justice Mission is een wereldwijde organisatie die zich tot doel gesteld heeft om de slavernij wereldwijd uit te roeien. De organisatie timmert dagelijks aan de weg om slachtoffers van slavernij te bevrijden en daders berecht te krijgen.

Door Henk van der Wijngaard

Op 12 augustus jl. werden in Noord-Ghana zeven kinderen bevrijd die als slaaf werden uitgebuit. De reddingsoperatie werd uitgevoerd door de plaatselijke politie in samenwerking met International Justice Mission (IJM). Deze reddingsoperatie was mogelijk dankzij tips die kinderen gaven die eerder waren bevrijd uit slavernij op het meer.

Op het Voltameer in Noord-Ghana worden duizenden kinderen uitgebuit in de visindustrie. Kinderen inzetten is geliefd omdat zij klein en flexibel zijn. Ze kunnen ‘gemakkelijker’ duiken om verstrikte visnetten los te halen. Veel kinderen verdrinken daarbij echter.
Kinderen werken er vaak twaalf uur per dag, vanaf vier uur in de ochtend, en kampen met ziektes als malaria en de wormziekte.

Recent is IJM van start gegaan met een team in het noordelijke deel van het Voltameer. Dit is de eerste reddingsoperatie waaraan dit team heeft meegewerkt. Doordat IJM nu een apart team heeft in Noord-Ghana, is het eenvoudiger om in dat gebied slavernij te bestrijden en te voorzien in opvang voor bevrijde kinderen.

Na de bevrijding kregen de kinderen medische zorg, eten en schone kleren. Ze worden opgevangen in een nazorghuis.