KERKEN HELPEN KERKEN start noodhulpactie voor Zuidelijk Afrika

0
316
Kerkenhelpenkerken.nl, het nieuwe noodhulp initiatief van de GZB, de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en Verre Naasten start op verzoek van de lokale kerken een noodhulpactie voor Zuidelijk Afrika. De orkaan Idai en de bijbehorende regens hebben de afgelopen twee weken in grote delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe enorme verwoestingen aangericht aan huizen en gewassen. De natuurramp vindt vlak voor de belangrijkste oogst van het jaar plaats.

Sinds de eerste week van maart zijn er in Malawi tot nu toe 56 doden geteld en 577 gewonden. Circa 185.000 huishoudens in Malawi (ongeveer 1 miljoen mensen) zijn getroffen door de ramp, zo’n 17.000 huishoudens zijn naar drogere gebieden vertrokken. Ook in Mozambique en Zimbabwe zijn al tientallen doden te betreuren. Het dodental in de drie landen is 215, maar men verwacht dat dit aantal nog flink zal stijgen. De regens houden ook nog aan.

Hele gebieden zijn onbereikbaar doordat wegen en bruggen zijn weggeslagen. Duizenden huizen zijn ingestort en veel maisvelden en andere gewassen zijn vernietigd. De belangrijkste oogst van het jaar is verloren gegaan. Mensen leven hier vooral van zelfvoorzienende landbouw, dit betekent dat er een groot voedseltekort ontstaat. Zonder hulp zullen miljoenen mensen de komende maanden honger lijden.

KerkenhelpenKerken.nl wil slachtoffers van deze ramp helpen. Lokale partners kunnen eerste hulp bieden, zoals voedselpakketten, dekens en nieuw zaad. Ook hulp bij het herstellen van huizen en sanitair is nodig. Helpt u mee? Maak een gift over via de website van Kerken helpen kerken.

Bron: GZB