Lokale organisaties en kerken ledigen nood Idai

0
523
De cycloon Idai zorgde in grote delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe voor een enorme ravage. Volgens de VN is de cycloon, die in maart het zuidoosten van Afrika trof, uitgegroeid tot de grootste aan het weer gerelateerde natuurramp op het zuidelijk halfrond ooit. Zeker 3 miljoen mensen zijn getroffen, meer dan 500.000 mensen zijn dakloos geraakt.

Door Henk van der Wijngaard

Kerk in Actie van de Protestantse kerk in Nederland steunt de hulpverlening. In Mozambique bevonden zich 1,7 miljoen mensen in het pad van de cycloon, terwijl in buurland Malawi nog eens 920.000 mensen zijn getroffen. De wervelwind ging gepaard met golven met een hoogte van 6 meter die een ‘ongelofelijke verwoesting’ veroorzaakten in een groot gebied. De getroffenen – vooral diegenen in afgelegen gebieden – hebben behoefte aan voedsel, water, kleding, onderdak en medicijnen. Bijna alles verwoest De verwoesting was enorm en het aantal doden groot. De storm kwam aan land in Mozambique en bereikte later ook buurlanden Zimbabwe en Malawi.

Zonder hulp zullen miljoenen mensen de komende maanden honger lijden. Via het wereldwijde netwerk ACT (Acting by Churches Together) biedt Kerk in Actie via lokale kerken en christelijke organisaties hulp in het getroffen gebied. Samen wordt er gewerkt aan het leveren van voedsel, onderdak, kleding, water, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, hygiëne en psychosociale ondersteunende diensten. Hulp is ook specifiek gericht op kwetsbare groepen, zoals kinderen, vrouwen, mensen met een handicap en ouderen.