Moordrechtse jongeren in Bosnië maken het verschil en worden verrast

0
290
Op 20 augustus vertrokken 16 jongeren uit de Protestantse gemeente De Stroom uit Moordrecht voor een week naar Tuzla in Bosnië om bij de bouw van het Zorgcentrum nabij Srebrenica te helpen. Namens de stichting Proplan die zich al jaren inzet voor de armste in Bosnië.

Door Henk van der Wijngaard

Op de eerste dag werd de groep verrast door Nederlandse vakantievierders die spontaan met koffie kwamen aanlopen toen de groep bij een temperatuur van 34 graden zich volledig inzette op de bouwplaats. Willem Pronk, oprichter en drijvende kracht achter de stichting “ben verbaasd hoeveel er vandaag is gedaan. 6 professionele bouwvakkers waren meer dan dankbaar met de hulp van enthousiaste jongeren.”

Op de tweede dag zaagden de groep 5 bomen om die in de weg stonden om de bouw van het Zorgcentrum te realiseren nabij Srebrenica. Draaiden anderen cement en reikten stenen en planken aan. Pronk “na een gesprek met directeur MFS Emmaus durf ik te stellen dat de bouw van dit Zorgcentrum een ongelooflijk wonder is. Vrijwel de hele wereld weet wat hier is gebeurd en alles ligt onder een vergrootglas. Dat er grond is gekocht zonder claims, vergunningen uit 3 steden en 100 procent medewerking van de gemeente is echt een wonder evenals een groep jongeren die iedereen hier versteld doen staan met een positieve houding om aan te pakken. Je kan over Srebrenica praten, medelijden hebben met de moeders van Srebrenica maar 1 procent hulp is meer dan 100 procent medelijden. Dat is wat we doen.“

De groep verblijft sinds dinsdag in Bosnië en heeft de afgelopen dagen veel werk verzet bij temperaturen boven de 30 graden. Pronk ”we worden door onze partner MFS Emmaus kostelijk verwend met eten en drinken. Vanavond werd ons een super barbecue aangeboden met de lekkerste Bosnische hapjes.”