Stichting Tsjerkind ‘hulp aan Tsjernobylkinderen’

0
320
De Capelse stichting, opgericht door in 1997, is vanuit de Protestantse kerk in Capelle a/d IJssel al 22 jaar actief in en rondom Tsjernobyl. De families Plantsoen en Verweij kozen voor de stichtingsnaam Tsjerkind, de naam is een samenvoeging van ‘hulp aan Tsjernobylkinderen’.

Door Henk van der Wijngaard

De stichting zet zich in voor de (ouders van) kinderen die wonen in de (buurt van) radioactief besmette gebieden van Tsjernobyl en twee keer paar jaar vertrek er een hulpgoederentransport naar het gebied. Tsjerkind brengt goede gebruikte kleding, schoenen, speelgoed, dekens en beddengoed naar het Tsjernobyl gebied. Medische hulpmiddelen zoals verbandmiddelen, rolstoelen en rollators worden tevens verladen. “Dit alles wordt hier ingezameld, gesorteerd, verpakt en geregistreerd, zodat het klaar is voor transport naar Belarus. In Belarus kopen wij van het geld dat wij meebrengen de nodige zaken voor verschillende instellingen zoals linoleum, wasmachines, warmwaterboilers en verf.”

Op deze manier probeert Tjerkind de situatie ter plaatse te verbeteren. “Ook kopen we levensmiddelen in Belarus voor het maken van voedselpakketten om uit te delen. Iedere reis onderzoeken we welke hulp er daar specifiek nodig is. Als we terug in Nederland zijn proberen we deze goederen te verzamelen om ze de volgende reis naar Wit-Rusland mee te nemen.” Tjerkind brengt alle goederen die ze verkregen hebben zelf op de plaats van bestemming zodat deze hulpverlening een zo hoog mogelijk rendement heeft.

“Het is fantastisch om mee te maken dat zoveel uiteenlopende goederen geschonken worden en zoveel giften gegeven worden. Door ons geloof weten we dat God mensen liefheeft en ze in hun nood wil helpen. Die liefde waardoor Jezus Christus naar de aarde kwam voor álle mensen, of ze hun problemen en omstandigheden nu aan zichzelf te danken hebben of dat ze door anderen worden aangedaan. God wil andere mensen gebruiken om hulp te verlenen, of het nu ver weg is of dichtbij. Daarom is de grondslag van onze stichting onze overtuiging van de Bijbelse opdracht tot naastenliefde.”

Bron: Tsjerkind