Bijbellezer zoekt ook in 2020 liefde, vrede en licht

0
376

Liefde, vrede en licht zijn ook dit jaar de meest gebruikte zoekwoorden van bijbellezers op debijbel.nl. Psalm 23 is als populairste bijbeltekst vervangen door Johannes 1. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van deze bijbelsite van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). En vanaf nu kunnen bijbelteksten vanaf deze site gekopieerd worden door iedereen met een gratis account.

‘Digitaal bijbellezen zit al jaren in de lift. Dat willen we zo goed mogelijk faciliteren’, zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘Daarom hebben we de kopieermogelijkheid op debijbel.nl uitgebreid. Ook wie geen lid of donateur is, kan nu met een gratis account teksten kopiëren. We merken dat mensen die ons werk in binnen- en buitenland steunen, dat vooral doen uit waardering voor onze projecten, niet zozeer vanwege faciliteiten op onze bijbelsite.’
Het aantal bezoekers van de bijbelplatforms debijbel.nl en debijbel.be – waar meer dan 20 bijbelvertalingen, Bijbel Basics en informatie rondom de Bijbel te vinden zijn – steeg van circa 1 miljoen naar ruim 1,1 miljoen.

Meest gelezen
In het Jaaroverzicht van de site blijken de verschuivingen klein ten opzichte van 2019. Psalm 23 was drie jaar op rij de meest gelezen bijbeltekst in de Nieuwe Bijbelvertaling. Deze keer is het Johannes 1: ‘In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. (…) In het Woord was leven en het leven was het licht voor de mensen. Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen.’ Dit hoofdstuk scoorde in 2019 al de hoogste plek in de Bijbel in Gewone Taal.
‘Bidden’ en het ‘Onzevader’ dringen dit jaar door in de top 10 van zoekwoorden. Dit kan samenhangen met het nieuw verschenen leesplan over het Onzevader, dat door 1500 mensen werd gevolgd.

Corona trekt bloglezers
De blogs trokken in dit corona-jaar flink meer lezers: vorig jaar 269.000 en nu 425.000. Enkele van de meest gelezen blogs gingen over het coronavirus, zoals ‘Corona en de Bijbel: het gaat mijn begrip te boven’ (ruim 15.000 lezers) en ‘Houd vol, hoe doe je dat’. Ook de blogserie ‘Schurende bijbelteksten’ – over bijbelse beloften die te mooi lijken om waar te zijn – bleek te boeien. Twee van deze blogs haalden de top: die van de Vlaamse predikant Jannica de Prenter over Psalm 23 en ‘God is toch zeker Sinterklaas niet?’ van predikant Judith Cooiman-Bouma uit Zeist.

Mijn Bijbel en Bijbel Basics
In totaal werd de Bijbel 10,8 miljoen keer geopend, 0,1 miljoen meer dan in 2019. Dat gebeurt steeds vaker via Mijn Bijbel, de gratis NBG-app gekoppeld aan debijbel.nl. Met 85.000 nieuwe gebruikers komt het totaalaantal daarvan nu op 225.000. De app biedt de Bijbel in alle op de site beschikbare vertalingen en versies en de Bijbel in audio. Hij werd uitgebreid met meer bijbelvertalingen en de optie om bij het lezen notities te maken. Van de kindernevendienstmethode Bijbel Basics daalde het aantal downloads (gebruikte programma’s) licht – vermoedelijk door het wegvallen van diensten vanwege Corona – van 197.000 naar 173.000. Er werd dankbaar gebruik gemaakt van de aangepaste programma’s voor thuis, waardoor het aantal accounts (gebruikers) stabiel bleef: circa 13.000.

Webinar ‘Impact hebben op kinderen’
Het Jaaroverzicht meldt ook dat er grote belangstelling was voor het interactieve webinar ‘Impact hebben op kinderen’ op 12 oktober. Aan het webinar namen zo’n 900 jeugdwerkers deel en het werd 2.300 keer bekeken op YouTube. In deze training reikte het NBG jeugdwerkers vijf ‘sleutels’ aan, ontleend aan Matteüs, die helpen om de Bijbel op een zorgvuldige en inspirerende manier bij kinderen te brengen.

Bron: Nederlands Bijbelgenootschap