Corrie ten Boomhuis weer open voor publiek

0
481

Goed nieuws! Op donderdag 10 december a.s. is het Corrie ten Boomhuis weer toegankelijk voor publiek, nadat we sinds begin oktober (en eerder al in de maanden maart t/m mei) gesloten zijn geweest als gevolg van de COVID-19 maatregelen. Gelukkig lijkt de bestrijding van het virus nu opnieuw de goede kant op te gaan. We zijn daarom verheugd binnenkort weer bezoekers te kunnen verwelkomen, al zullen we ook dan de nodige voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

Dit betekent o.a. dat er maximaal zes personen aan een rondleiding mogen deelnemen. Daarnaast is ook het aantal rondleidingen per dag naar beneden bijgesteld.

De maatregelen met betrekking tot het coronavirus hebben het aantal bezoekers aan het Corrie ten Boomhuis in 2020 enorm doen teruglopen. Tot nu toe hebben we dit jaar slechts 6.500 bezoekers kunnen ontvangen, terwijl het bezoekersaantal in voorgaande jaren op 30.000 lag.

Museumshop
Een plan dat dit jaar gelukkig wel kon worden afgerond, is het realiseren van een museumshop in het Corrie ten Boomhuis. In deze shop zijn diverse artikelen te koop (waaronder boeken en dvd’s). Zoals u wellicht weet, kent het Corrie ten Boomhuis in de Barteljorisstraat een lange historie. Al in 1837 begon Willem ten Boom, de opa van Corrie, in het pand op nummer 19 een horlogerie. De liefde voor het vak van horlogemaker droeg hij over op zijn zoon Casper, de vader van Corrie. En ook Corrie ontwikkelde een liefde voor dit bijzondere vak. Zij volgde een opleiding in Zwitserland en werd zelfs de eerste vrouwelijke gediplomeerde horlogemaakster van Nederland. Na de oorlog heeft Corrie het vak echter niet meer uitgeoefend. Anderen zetten de winkel voort en tot eind 2019 bleef de winkelruimte van het pand een horlogerie annex juwelierszaak, overigens wel onder de naam Ten Boom.

De nieuwe museumshop bevindt zich in deze voormalige horlogerie. Na een verbouwing is een mooie ruimte gecreëerd, ruim van opzet en voorzien van frisse kleuren. Het geeft de bezoekers niet alleen een gastvrij gevoel, maar biedt ook alle gelegenheid om rustig rond te kijken en een keuze te maken uit de vele artikelen. Verkrijgbaar zijn o.a. de vele boeken van en over Corrie, en documentaires en speelfilms op dvd. De gidsen van het Corrie ten Boomhuis en de shopmedewerkster geven graag tekst en uitleg over de artikelen. Veel boeken en dvd’s zijn in diverse talen beschikbaar. Uiteraard is het ook mogelijk de artikelen online te bestellen via onze webshop.

Glossy
In december 2019 verscheen de prachtige glossy ‘Corrie, het leven en werk van Corrie ten Boom’. In het magazine komen allerlei facetten van Corries leven aan de orde. Niet alleen haar leven (en dat van haar familie) vóór de oorlog, maar ook haar verblijf in concentratiekamp Ravensbrück, de bijzondere vrijlating, haar reizen na de oorlog en haar geweldige boodschap van hoop. Daarnaast werden o.a. Jan van den Bosch, Els ter Welle, Henk Binnendijk en ds. Willem Glashouwer geïnterviewd. Allen hebben zij Corrie ten Boom nog persoonlijk meegemaakt. Het magazine is een bron van informatie over het leven en de boodschap van Corrie. De prachtige vormgeving en de vele illustraties uit het Ten Boom familiearchief maken het tot een zeer waardevol geheel. Een absolute aanrader! De maand december is bij uitstek geschikt jezelf of iemand anders dit magazine cadeau te doen. Te bestellen via de webshop.

Initiatieven
De stichting Corrie ten Boomhuis werd opgericht om het ouderlijk huis van Corrie in Haarlem een ‘levende’ herdenkingsplaats te laten zijn, en om het geestelijke gedachtengoed van de familie Ten Boom uit te dragen tot de wederkomst van Christus. In de loop van de jaren hebben we daarom niet alleen het huis opengesteld voor publiek, maar ook diverse andere activiteiten op de rails gezet en materiaal ontwikkeld. Zoals bijvoorbeeld een lespakket, dat inmiddels op veel basisscholen gebruikt wordt. Leerlingen van de groepen 7 en 8 kunnen een speciaal programma in het Corrie ten Boomhuis volgen. Een andere mogelijkheid die we bieden, is het (op locatie) geven van een presentatie (voorzien van beeld en geluid) voor kerken en organisaties.

Inmiddels is de animatiefilm over het leven van Corrie niet alleen in het Engels en Nederlands beschikbaar, maar hebben we ook geïnvesteerd in andere talen, waaronder Hebreeuws. De dvd (met daarop de film in zes verschillende talen) wordt in Israël gratis ter beschikking gesteld. Datzelfde geldt voor de Hebreeuwse vertaling van het boekje ‘Vergeving’.

Bron: Corrie ten Boom