Samen sterker: jongerenprogramma’s slaan handen ineen om scholen te steunen

0
338
Processed with VSCO with a6 preset

Er komt veel op jongeren af, en al helemaal tijdens de corona crisis. Veel tieners en jongeren worstelen met onzekerheid, eenzaamheid en onderliggende, diepere vragen. Om scholen een helpende hand te bieden bij hun ondersteuning hiervoor, gaan de tiener- en jongerenprogramma’s Be Courageous en Creatieve Preventie samenwerken. Gezamenlijk bieden ze een programma voor scholen waarin karakteropbouw, open gesprekken en praktische verwerking jongeren helpen.

Samenwerking van Be Courageous en Creatieve Preventie lag voor de hand, bevestigen initiatiefnemers Jurrien ten Brinke (Be Courageous) en Nathalie Booij (Creatieve Preventie). “Vanuit Be Courageous gaan we al een aantal jaar het gesprek aan met jongeren” aldus Jurrien. “We praten tijdens zo’n ‘CourageousDay’ met ze over karaktergroei, hun talenten, maar ook over soms ingewikkelde en moeilijke thema’s als eenzaamheid en verlies. We zien hoeveel jongeren hier des te meer mee worstelen in de corona crisis.”
Nathalie Booij van Creatieve Preventie ziet dezelfde ontwikkeling. “We waren met Creatieve Preventie bezig om plannen uit te werken die scholen konden helpen, deze thema’s met jongeren aan te snijden op een natuurlijke en stimulerende manier met verwerkingsmateriaal. Toen kwam de crisis. We kregen veel signalen van docenten dat de behoefte aan gesprek en verwerking groter werd, dus besloten we de plannen versneld uit te voeren. En nu dus ook de samenwerking aan te gaan.”

Onder het devies ‘samen sterker’ bieden Be Courageous en Creatieve Preventie een gezamenlijk programma aan op scholen. Tijdens een CourageousDay gaan jongeren begeleid in gesprek. “We doen dat graag van het hoofd, naar het hart” aldus Jurrien. “Jongeren helpen om niet alleen te weten wat er in ze leeft, maar ze ook handvatten geven om dat te verwerken.” Het materiaal en de inzet van Creatieve Preventie sluit daar gedurende zo’n dag op aan. “We ontwikkelden zeven online lessen onder de naam ‘LIFELINE'” aldus Nathalie Booij. “Deze zijn met artiesten en zorgprofessionals ontwikkeld in samenwerking met docenten. Leerlingen kunnen deze lessen doorlopen om zo tot verwerking van de thema’s te komen op een manier die bij hun jongerencultuur aansluit. Ze zijn zo opgesteld, dat mentoren ze ook bij offline lessen kunnen gebruiken. Zo blijft het niet als ‘lesstof’ hangen, maar is het echt persoonlijke verwerking, wat jongeren helpt om weerbaarder te zijn. We hebben gemerkt dat deze aanpak de band van mentoring en leerlingen versterkt.”

Het gezamenlijke programma is beschikbaar voor scholen en mentoren als ondersteunend, dienend programma. Zowel Be Courageous als Creatieve Preventie werken op maat bij scholen, al naar gelang de behoefte. Het programma bevat onder andere:

– Actuele en relevante onderwerpen voor leerlingen
– Interactie in de vorm van sport en spel, groepsgesprekken en sprekers
– E-learning met compleet lesprogramma
– Handleiding voor mentoren

Scholen kunnen hiervan gebruik maken door contact op te nemen met Be Courageous en/of Creatieve Preventie via deze link: www.creatievepreventie.nl/samen-sterker

Bekijk hier de introductie video van de samenwerking tussen Be Courageous en Creatieve Preventie.