Tear ziet groeiende beweging van mensen die samen opstaan uit armoede en onrecht

0
322
Ontwikkelingsorganisatie Tear zag in 2018 opnieuw mensen wereldwijd zelf opstaan uit armoede en onrecht. In India bijvoorbeeld, waar de inwoners van een afgelegen dorp het voor elkaar kregen dat er een weg werd aangelegd en dat er aansluiting kwam op elektriciteit. Of in Oost-Oeganda, waar boeren toegang verworven tot een grotere markt en daardoor voor duurzame verandering in hun regio zorgden. Maar ook in Nederland hoorde Tear talloze verhalen van mensen die op zoek gingen naar manieren om armoede en onrecht uit te bannen.

In 2019 werkte Tear via 44 lokale organisaties en kerken in 24 landen. Naast de structurele ondersteuning die Tear via lokale organisaties en kerken bood, werden ook verschillende noodhulpacties opgezet om tegemoet te komen aan de behoeften van duizenden mensen in nood. Interim-directeur Geert Jan van Dijk: ‘We zagen mensen die volledig afhankelijk zijn van hulp van buitenaf, onder andere in Indonesië en Rohingya-vluchtelingen in kampen Bangladesh. Hun situatie lijkt uitzichtloos en dat maakt ons stil. Maar ook gedreven om te geven wat nodig is.’ Tear ondersteunde onder andere met hulp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken 50.000 mensen in Bangladesh met verschillende projecten, waaronder de bouw en onderhoud van openbare toiletten en het uitdelen van kooktoestellen. In Indonesië werden meer dan 6000 slachtoffers ondersteund met medische hulp of eerste levensbehoeften.

Aan de slag met gerechtigheid
Van Dijk werd bemoedigd door de resultaten van 2018: ‘Een groot aantal mensen in Nederland gaf gul aan ons werk. We mochten meer dan 10.000 nieuwe gevers verwelkomen, 3.000 mensen meer dan in 2017. Ook in Nederland zag de organisatie  mensen opstaan tegen armoede en onrecht. ‘The Justice Conference inspireerde meer dan tweeduizend bezoekers om aan de slag te gaan met gerechtigheid in hun eigen huis of omgeving.  In al die bemoedigende verhalen wereldwijd zien wij een hoopvolle en groeiende beweging van mensen die zelf opstaan uit armoede en onrecht.’

Bron: Tear