Alpha Nederland website Bible in One Year

0
293
Het Engelstalige Bible in One Year (BiOY) trekt wereldwijd een enthousiast lezerspubliek en is door Alpha Nederland vertaald in het Nederlands. “Bible in One Year is een hulpmiddel om de Bijbel dagelijks dichtbij te brengen. In één jaar lees je de hele Bijbel door”, zegt Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland.

Wereldwijd
Arnoud Drop vertelt: “In Engeland begon Alpha-auteur Nicky Gumbel voor zijn eigen kerk Holy Trinity Brompton met het maken van een uitleg bij verschillende Bijbelgedeelten. Deze werden zo populair dat andere kerken zich er ook voor aanmeldden. Er ontstond een enorm sneeuwbaleffect.” Sinds januari 2014 hebben wereldwijd 250.000 mensen de BiOY-app gedownload en daarnaast zijn er 600.000 gebruikers binnen de YouVersion-app. Nederland is samen met China het eerste land dat BiOY vertaalt en gratis beschikbaar stelt op www.bijbeljaar.nl. “Als Alpha Nederland willen we niet alleen betrokken zijn bij evangelisatie, maar bieden we ook materialen aan waarmee deelnemers na Alpha verder kunnen. Een goed hulpmiddel bij Bijbellezen hoort daar natuurlijk bij.”

Mooie uitdaging
Deelnemers kunnen zich aanmelden op de site www.bijbeljaar.nl. Na inschrijving ontvangen de deelnemers dagelijks een e-mail met drie Bijbelgedeelten vanuit zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Die gedeelten worden door middel van een overkoepelend thema aan elkaar verbonden met uitleg van Nicky en Pippa Gumbel. Drop vervolgt: “Je hebt direct toegang tot de digitale versie van de NBV, dus alle gereedschappen zijn er met één klik. Natuurlijk kun je ook aan de slag gaan met je eigen Bijbelvertaling.”

In één jaar de hele Bijbel lezen is een mooie uitdaging, maar het is geen doel op zich. Drop legt uit: “We willen vooral dat mensen aan het Bijbellezen slaan. Dat het meer een patroon in hun leven wordt. Bible in One Year helpt de lezers om regelmaat te ontwikkelen en beter te begrijpen wat ze lezen. Op die manier komt de Bijbel dichterbij. Het kan ook inspirerend zijn om niet alleen, maar samen met je vrienden of kring Bible in One Year te lezen. Je kunt bijvoorbeeld in een WhatsApp- of Facebookgroep delen wat je heeft geraakt. Dit helpt ook om gemotiveerd te blijven.”

Voor kerken
Ook voor kerken is de BiOY heel geschikt. Drop: “Discipelschap wordt in veel kerken een steeds belangrijker thema. We willen als Alpha Nederland bijdragen aan de vitalisering van kerken en geloven dat het persoonlijke geloofsleven van mensen verrijkt wordt door intensieve omgang met de Bijbel.”

Op dit moment maken 1.500 Nederlanders gebruik van de Engelstalige BiOY-app en zijn er meer dan 1.500 vooraanmeldingen op www.bijbeljaar.nl. “Ik hoop dat we dat aantal de komende tijd nog gaan verdubbelen.”