Medair gaat noodhulp- en herstelprogramma afsluiten

0
295
Medair gaat het noodhulp- en herstelprogramma in Nepal na vier jaar afsluiten. Meer dan 1200 aardbevingbestendige huizen zijn klaar in het gebied waar Medair hulp verleende na de aardbevingen in 2015.

Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Daardoor kwamen bijna 9.000 mensen om het leven en raakten duizenden mensen gewond of dakloos. Terwijl het land herstellende was van deze tragedie, kwam er een tweede aardbeving die opnieuw slachtoffers maakte en schade veroorzaakte.

Binnen 48 uur na de eerste aardbeving was het internationale noodhulpteam van Medair ter plaatse. De eerste inzet was gericht op noodonderdak en hygiënepakketten voor de getroffen families.

Aangezien de gemeenschappen jarenlang voor enorme uitdagingen zouden komen te staan, begon Medair met ‘beter herbouwen’. Dit herstelprogramma omvatte de bouw van meer dan 1.200 aardbevingsbestendige huizen in het afgelegen Bijulikot in het district Ramechhap.

Binnen dit programma gaven Medair en de Nepalese partner Community Development Society (CDS) training aan honderden lokale bouwvakkers. Op die manier konden huizen gebouwd worden met lokale en beproefde bouwtechnieken: “We wilden zeker stellen dat de inspanningen van Medair niet van korte duur zouden zijn,” aldus Medair-landendirecteur Carl Adams. “Door de gemeenschappen te leren hun eigen huizen te bouwen en hen in dat proces te begeleiden – van het administratieve papierwerk tot aan de laatste steen – wilden we bereiken dat de opgedane kennis en vaardigheden nog heel lang na ons vertrek bij de mensen aanwezig zouden blijven.”

De huizenbouw en training zijn nu afgerond, daarom draagt Medair het afgeronde programma over aan de plaatselijke autoriteiten.

“Ik ben trots op wat onze teams in Nepal bereikt hebben,” zegt David Verboom, CEO van Medair. “Dit is Medair: naast gemeenschappen staan in tijden van crisis, hen op waardige wijze helpen herstellen en hand in hand met de mensen werken aan een betere en veiliger toekomst.”

Medair blijft betrokken bij de mensen in Nepal en staat klaar om opnieuw noodhulp te verlenen in het land, mocht dat nodig zijn.