Open Doors ‘verstopt’ Bijbel in muur nieuwbouw

0
453

Met het symbolisch verbergen van een Roemeense Bijbel in de muur, markeert Open Doors donderdag (24 september 2020) de bouw van een nieuw kantoor en bezoekerscentrum in Ermelo. De organisatie begon 65 jaar geleden met het smokkelen van Bijbels naar Oost-Europa.

De ingemetselde Bijbel is onthuld op de plek waar Open Doors jarenlang voertuigen ombouwde om Bijbels te kunnen smokkelen naar landen achter het IJzeren Gordijn. Voormalig internationaal directeur Johan Companjen, een van de grondleggers van Open Doors, verrichtte de symbolische handeling. “Veel Bijbelsmokkelaars zijn vanaf deze plek naar Oost-Europa, en later tot in China, vertrokken om honderdduizenden Bijbels naar de vervolgde kerk te brengen. Hier is veel gebeden, hier zijn veel wonderen gebeurd”, zei hij. Naast de ‘verborgen’ Bijbel is een herinneringsplaquette aangebracht.

Directeur Maarten Dees toonde zich dankbaar over “deze mijlpaal in de geschiedenis van Open Doors”. Hij herinnerde eraan dat het oude pand na veertig jaar intensief gebruik dringend aan een opknapbeurt toe was. Met een modern kantoor kan het werk en de steun voor de vervolgde kerk verder groeien en verbeteren, aldus Dees.

Ook voorzitter Jaap Blokhuis van de Raad van Toezicht zei verwonderd te zijn dat Open Doors telkens is bevestigd in het besluit tot nieuwbouw. “Zo veel geld steken in een gebouw, terwijl de vervolgde kerk schreeuwt om onze steun – dat was een zware beslissing. Maar we zijn telkens bevestigd in de noodzaak van die keus. Dit gebouw kan een centrum van meelijden en -huilen zijn, maar ook van hoop en dankbaarheid.”

Naar verwachting neemt Open Doors Nederland het vernieuwde kantoorpand annex bezoekerscentrum begin volgend jaar in gebruik.

Bron: Open Doors / Foto: Johan Companjen legt als symbolische ‘eerste steen’ een Roemeense Bijbel in de muur bij de ingang van het Open Doors Bezoekerscentrum. Vanaf begin volgend jaar komt hier de geschiedenis van de vervolgde kerk op multimediale wijze in beeld.