Stichting Kinderhulp Rusland schrapt vakantie kinderen

0
385

Stichting Kinderhulp Rusland (SRK) is genoodzaakt de vakantie van de Wit-Russische kinderen geheel te annuleren. Dit lot treft ok de kinderen die in de Zuidplas regio waren uitgenodigd. Het Corona virus is nu ook volop uitgebroken in Wit-Rusland. Er zijn weinig algemene preventieve maatregelen voor de bevolking zoals afstand houden in instructies voor openbare ruimtes.

“Onze vrienden houden zover ze kunnen hun eigen isolatie in acht, buitenlandse bedrijven laten hun werknemers zo veel mogelijk van uit thuis werken. Een heel grote groep gebruikt gelukkig mondkapjes en handschoenen in de winkels.”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijft druk uitoefenen voor de gevolgen van deze pandemie voor de bevolking van Minsk. Onder druk van de WHO zijn nu enkele grote beurzen uitgesteld. Verschillende bronnen hebben het over 8.000 griep patiënten in Minsk, vooral na massaal kerkbezoek tijdens Pasen, zijn er erg veel nieuwe ‘grieppatiënten” dit kan wel oplopen tot 500 nieuwe patiënten per dag, er is grote ongerustheid.

Tweederde van de bevolking negeren alle gedragsregels, een derde gedeelte van het winkelende publiek draag mondkapjes en/ of handschoenen ter voorkoming van verspreiding van griep. Er zijn veel te weinig longmachines beschikbaar, er zijn doctoren en verplegend personeel geïnfecteerd. Minsk telt 2 miljoen inwoners, die maken zich grote zorgen over het doorgaan van de grote feestdag op 1 mei. Gisteren zijn s ’nacht de 1 mei parades geoefend, de bevolking vindt het erg jammer dat de overheid door gaat. Ook vanwege de ernstige waarschuwingen van de WHO. Scholen moeten volgende week weer open, na een extra week van voorjaarsvakantie.

De SRK
Na de Tsjernobylramp in 1986 werden er honderdduizenden kinderen uitgenodigd door SRK. Het land Belarus was voor meer dan 25% overspoeld met radioactieve neerslag uit de kerncentrale van Tsjernobyl. Dit is ruim 30 jaar geleden. Het gevaar van besmetting en bestraling is inmiddels terug naar aanvaardbare niveaus volgens de staat.
Vroeger werden er jaarlijks tussen de vijf en tien groepen schoolkinderen (ca. 30 kinderen per groep) door regionale werkgroepen naar Nederland gehaald voor een verblijf in Nederland van twee maanden. Dit omdat Japanse geleerden hadden vastgesteld dat een langere periode uit het besmette gebied een gezondheid boost zouden geven. “Dit hebben we met z’n allen ook vastgesteld. Kinderen durfden niets meer te eten, hadden last van kleine kwaaltjes en er waren zeer veel soorten “stralingsziektes” die lichamelijk en psychisch van aard waren.”