Gratis DNA-onderzoek voor donorkinderen

0
327
Donorkinderen die willen weten wie hun biologische vader is, moeten zich kosteloos kunnen inschrijven bij de DNA-databank. Dat stelt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber vandaag voor bij de behandeling van de begroting voor het ministerie van VWS.
 
“Ik vind dat ieder kind er recht op heeft om te weten van wie hij of zij afstamt. Dat is belangrijk voor je eigen identiteit en voor je medische dossier. En daar mag dus geen prijskaartje aan hangen. Daarmee is het voor mij een principekwestie”, aldus Dik-Faber.
 
In Nederland zijn er zo’n 40.000 donorkinderen verwekt voor 2004. Veel van deze kinderen weten niet wie hun biologische vader is, omdat tot 2004 anoniem doneren was toegestaan. Bovendien zijn er bij de invoering van een nieuwe donorwet in 2004 fouten gemaakt in het register van donorvaders. Soms staan vaders als anoniem te boek, terwijl zij hiervoor niet expliciet gekozen hebben. Er staan nu ruim 500 donoren geregistreerd in de DNA-databank, die beheerd wordt door FIOM. Voor donorkinderen is een DNA-onderzoek de enige mogelijkheid om er toch achter te komen wie hun biologische vader is. Voor donoren wordt deze inschrijving – die 250 euro kost – vergoed. Donorkinderen moeten dit bedrag daarentegen zelf betalen. De ChristenUnie wil dat ook zij zich nu kosteloos kunnen inschrijven in de databank.

ChristenUnie / Foto: Anne Paul Roukema / Carla op Twitter