‘Creatieve preventie’ helpt scholen creatief bij persoonlijke ontwikkeling jeugd

0
302
De jeugd heeft de toekomst. Maar het valt niet mee om als jongere op te groeien in de hedendaagse maatschappij. Een overvloed aan prikkels en emoties, een grote druk om te presteren en vaak ook sociale druk die het lastig maakt om te weten wie je zelf echt bent. Het zijn valkuilen voor later en een grote uitdaging voor (vooral middelbare) scholen, waar de identiteit van veel jongeren verder gevormd wordt.

Door Leon van Steensel

Veel scholen doen wat ze kunnen maar zoeken naar meer creatieve manieren om de jeugd hierin op te bouwen. Een groep ervaren trainers, sprekers, artiesten en ervaringsdeskundigen heeft nu de krachten gebundeld in een team onder de naam ‘Creatieve Preventie’. Met verschillende creatieve activiteiten, gericht op schoolgaande jongeren, wil het team van Creatieve Preventie met name middelbare scholen helpen de identiteit van deze generatie te versterken en een visie te ontwikkelen over preventie en toerusting.

Het team van ‘Creatieve Preventie’ werkt ondersteunend en vanuit christelijke waarden en normen. “We merken een behoefte bij scholen om jongeren creatiever aan te spreken” aldus Marije Perik van ‘Creatieve Preventie’. “Er wordt gezocht naar methoden die aansluiten bij de belevingswereld van middelbare scholieren. Daarom hebben we verschillende manieren ontwikkeld die scholen kunnen gebruiken als een inspirerende aanvulling op hun eigen methode.”

Creatieve Preventie biedt met haar team op deze manier voorstellingen rondom specifieke thema’s, Kerst en Pasen. Getrainde voorlichters en ervaringsdeskundigen gaan op een voor jongeren veilige en vertrouwde manier in op thema’s en vraagstukken als verslaving en identiteit. Professionele artiesten dagen jongeren in workshops over bijvoorbeeld muziek en fotografie op een professionele manier uit over levensstijl en delen daarbij uit hun eigen leven. Zij willen jongeren hiermee inspireren en handvatten geven in hun persoonlijke ontwikkeling met een verrassende en eerlijke kijk achter de schermen van de vaak glanzende buitenlaag die deze generatie voorgeschoteld krijgt.

Het team van Creatieve Preventie is in wat ze doet, dienstbaar aan de scholen. “De voorstellingen en workshops die we bieden, zijn bedoeld als hulp voor de leerkrachten, niet als vervanging” aldus Perik. “Scholen zoeken regelmatig naar nieuwe benaderingen en wij bieden daarin nieuwe mogelijkheden. We sluiten ook aan bij hun behoeften en denken graag vrijblijvend mee als dat gewaardeerd wordt. Onze kracht ligt in het combineren van creativiteit en inspiratie. In elk programma wat we bieden, werken we vanuit christelijke waarden en normen.”  

Op de pas geopende website is meer informatie te vinden over de geboden voorlichtingen, workshops en voorstellingen. De komende periode biedt het team bovendien vijf gratis dagopeningen aan voor de kerstperiode. Deze kunnen worden aangevraagd via www.creatievepreventie.nl. Hier is ook meer informatie te vinden (waaronder voorbeelden) van de activiteiten van het team van Creatieve Preventie.