Adempauze

0
293
Buiten de grote vakantie om op vakantie gaan begint voor de Nederlandse kinderen meer een gewoonte dan een uitzondering te worden. Wat een schril contrast met de kinderen in Armenië. Vakantie betekent voor hen meehelpen de kost te verdienen in plaats van spelen en lol maken. Voor deze kinderen is een adempauze hard nodig. Mensenkinderen zorgt ervoor dat juist deze kinderen op zomerkamp kunnen gaan. Even ver weg van de zorgen waar ze dag in dag uit thuis mee moeten leven. De kinderen hebben een fantastische tijd en krijgen weer voldoende energie om verder te gaan.
 
Drie weken zomervakantie, vroeger de standaard, is niet meer van deze tijd. De kinderen zijn in het voor- en najaar soms een weekje vrij van school dus, gaan we ‘er even tussen uit’. Een weekje op een vakantiepark in eigen land of een vakantie naar de zon, buiten de grote vakantie om, begint voor Nederlandse kinderen meer gewoonte dan een uitzondering te worden.

Wat een schril contrast met de kinderen in Armenië die noodgedwongen opgroeien in extreme armoede. Vooral de kinderen uit eenoudergezinnen hebben het zwaar. Een thuis waar zij vrij en onbezorgd kunnen opgroeien en ontwikkelen is er niet. Vakantie betekent voor deze kinderen de handen uit de mouwen steken, meehelpen de kost te verdienen in plaats van spelen en lol maken. Vakantie betekent: op jongere broertjes en zusjes passen. Of als je groot genoeg bent de hele dag meehelpen op het land. In de grote stad worden kinderen gedwongen klusjes uit te voeren zoals statiegeldflessen zoeken en inleveren. Er zijn zelfs kinderen die de straat op worden gestuurd om te bedelen. Er gaat geen dag voorbij of deze kinderen worden geconfronteerd met de zorgen die de armoede met zich meebrengt. Voor deze kinderen is een adempauze hard nodig.
 
Mensenkinderen trekt zich het lot aan en zorgt ervoor dat juist deze kinderen op zomerkamp kunnen gaan. Even weg van de zorgen waar ze dag in dag uit thuis mee moeten leven. Op het zomerkamp is tijd voor sport en spel, voor muziek en dans, voor de broodnodige ontspanning. De kinderen krijgen alle aandacht en heel belangrijk er is een luisterend oor zodat kinderen hun verhaal kunnen vertellen. Het zomerkamp zorgt voor een adempauze. Het lucht op. Natuurlijk is er ook de vitamine rijke maaltijd die elke dag op tafel staat. De kinderen hebben een fantastische tijd. Eenmaal thuis kunnen ze nagenieten en hebben ze weer energie om verder te gaan.
 
Mensenkinderen is in navolging van Jezus Christus (Mattheüs 9: 35-36) bewogen met de allerarmsten in Albanië, Armenië, Moldavië en Bulgarije en wil hulp bieden door mensen in Nederland bewust te maken van de grote nood en zorgen dat zij betrokken raken bij het werk van Mensenkinderen zodat de allerarmsten gesteund en bemoedigd worden door de Blijde Boodschap en barmhartige daden. Wanneer mensen in plotselinge nood terecht komen, zet Mensenkinderen alles in het werk om in de noodzakelijke basisbehoeften te voorzien zoals voedsel, een gezonde en veilige plek om te wonen, warmte en kleding.

Bron: Mensenkinderen